|

12 bin mühendise iş kapısı açılıyor

İş güvenliği uzmanlığı alanında belge alanlar arasından 12 bin kişi, Kasım ayındaki sınavda başarılı olursa yeni yıla işbaşı yaparak girecek. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, ''Ocak ayında uzman sayımız sekiz kat artmış olacak'' dedi. İş sağlığı ve güvenliği mezunları sertifikaya en çok başvuranlar arasında bulunuyor.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 8/10/2013 Salı
Güncelleme: 22:38 - 7/10/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
12 bin mühendise iş kapısı açılıyor
12 bin mühendise iş kapısı açılıyor

İş kazaları ve meslek hastalıklarını en aza indirmek amacıyla hayata geçirilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu için ihtiyaç duyulan iş güvenliği uzmanlığı alanında bugüne kadar belge alanların sayısı 34 bine ulaştı. Böylece belge alanların Kasım ayında yapılacak sınavda yüzde 40''ının başarılı olması halinde 12 bin uzman Ocak ayında işbaşı yapabilecek. Başarılı olamayanlara bir hak daha tanınacak ve Şubat ayında girilecek ikinci sınavla Mart ayında işbaşı yapma şansları doğacak. İş güvenliği uzmanlığı sertifikası için en fazla, kimya, maden, jeoloji, gıda mühendisleri ile iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları başvuruyor. Bu kişiler 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılan ve 6 milyona yaklaşan çalışanın bulunduğu 600 bin işyerinde uzman olarak görev alacak.

A SINIFIN İŞİNİ C SINIFI YAPABİLECEK

Bu işyerlerinde, 180 bini ''çok tehlikeli'', 200 bini ''az tehlikeli'', kalanları da ''tehlikeli'' olarak sınıflandırıldı. Bunlardan çok tehlikeli grubunda A sınıf sertifikalı uzmanlar, az tehlikeli olanlarında B sınıfı, tehlikeli işyerlerinde de C sınıfı sertifikalı uzmanlar görev alacaklar. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, bin 800 prim günü bulunan B sınıfı sertifikalı uzmanlar ile 3 bin prim günü bulunan C sınıfı sertifikalı uzmanların çok tehlikeli sınıfına giren işyerlerinde görev alabileceğini söyledi. Genel Müdürlük yönetmelik değişikliği ile bin 500 prim günü olan C sınıfı uzmanı, sayıları 200 bini bulan ''az tehlikeli'' işyerinde, B sınıfı sertifikalı uzman gibi görev alabilecek hale getirdi. Eğer C sertifikalı uzmanın 3 bin prim günü bulunuyorsa, bu kez ''çok tehlikeli'' sınıfında yer alan ve A grubu sertifikalı uzmanın işini yapabilecek. Yine bin 800 pirim bulunan B sınıfı uzman da A sınıfı uzmanın görevlerini üstlenebilecek.

Kasım ve Şubat aylarında sınav olacak

Her uzmanın iki sınav hakkının bulunduğunu belirten Özer, ''Yönetmelik değişikliğini yaptık. Kasım 2013''te, Şubat ve Mayıs 2014 tarihlerinde birer imtihan yapacağız. Böylece en az 30 bin kişi Kasım ayında B veya A sınıfı belgeye sahip olanların statüsüne girme hakkı elde edecek. Eğer bu sınava girenlerin yüzde 40''ı başarılı olur ise bu da 12 bin uzmanın B veya A sınıfı belgeye sahip olacağı anlamına gelir. Mevcut halde de bin 500 uzmanımız var. Ocak ayında 180 bin çok tehlikeli işyerinin olduğu sahaya 12 bin uzman girdiğinde ise bugünkü rakamı 8 misli artırmış olacağız'' diye konuştu.


11 yıl önce