|

150 bin firmaya büyük ceza

Yıl sonuna kadar Geçici Faaliyet Belgesi almayan şirketler, 40 bin lira ile 1.7 milyon liralık cezayla karşı karşıya kalacak. Bakan Bayraktar 'Lisansı olmadan atık alan da atığını lisansı olmayana veren de şuçlu' dedi.

Star
00:00 - 30/07/2013 Salı
Güncelleme: 09:57 - 30/07/2013 Salı
Yeni Şafak
150 bin firmaya büyük ceza
150 bin firmaya büyük ceza

Çevre izni olmadan faaliyet gösteren 160 bin işletmeye ceza geliyor. Çevre Kanunu'nda olmasına rağmen yıl sonuna kadar Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) almayan firmalara 40 bin liradan başlamak üzere 1 milyon 693 bin lirayı bulan tutarda idari para cezası kesilecek. İşletmesi çevreye uyumlu olduğu halde belgesi olmayan firma sayısı 160 bin olarak tespit edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmasına göre bunlardan sadece yaklaşık 9 bininin başvuru yaptığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çevre izin belgesinin önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Envanter çıkarılacak

'Proje bittikten sonra, anahtarı çevireceksiniz, faaliyete başlayacaksınız, kurdeleyi keseceğiniz gün çevre izin lisansına başvurmanız gerekmektedir. Şu ana kadar Türkiye'de 160 bin, 170 bin tane bu kapsama giren tesis olduğunu düşünüyoruz. Bize yönetmeliğin çıktığı 2010'dan geçen ay sonuna kadar 8 bin 800 başvuru yapıldı. Biz başvurmayanlara yıl sonuna kadar süre verdik. Bu nedenle tüm sektörler sorumlu. Eğer lisansı olmadan bir işletme atık alıyorsa veya bir işletme atığını lisanslı olmayan bir firmaya veriyorsa ikisi de suçludur' uyarısında bulundu. Türkiye genelinde bu kapsamda faaliyet gösteren tüm işletmelerin envanterinin çıkarıldığını belirten Bayraktar, belirli bir plan dahilinde çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

11 yıl önce