|

2015'in enflasyon hedefi!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, '2013 Yılında Para ve Kur Politikası' konulu basın toplantısı düzenledi. Başçı, toplantıda 2015'in enflasyon hedefini de açıkladı. Bu yıl, döviz alımı planlanmıyor.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 25/12/2012 Salı
Güncelleme: 10:20 - 25/12/2012 Salı
Yeni Şafak
2015'in enflasyon hedefi!
2015'in enflasyon hedefi!

Başçı, 2015 yılı enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak belirlendiğini açıkladı. Başçı, konuyla ilgili olarak, "Enflasyon hedeflemesine başladığımızdan bu yana en düşük enflasyon bu yıl sonunda gerçekleşebilir. 5'e ne kadar yakın başlarsak, önümüzdeki yıl 5'e ulaşmamız o kadar kolay olacaktır" dedi.

DÖVİZ ALIMI YOK
Başçı şu açıklamaları yaptı:

2013 yılı belirsizlik aralığı her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak koruyoruz. Yüzde 2'lik puanı belki önümüzdeki yıllarda daha aşağı çekmeyi düşünebiliriz. Çok hızlı bir kredi büyümesi ve ardından sıfıra yakın bir kredi büyümesi istemiyoruz. Kredi artış hızında aşırı oynaklık istemiyoruz. Reel efektif döviz kuru endeksinde her yıl yüzde 1-5-2 civarında bir artış trendi makul karşılanabilir. Reel efektif döviz kurunun 5 yılda 130'a çıkması aşırı oynaklığa işaret eder. Bugün anlatacağım yeni araç 'kaldıraca dayalı zorunlu karşılıklar'. Rezerv opsiyonu mekanizması çok faydalı bir araç. Reel döviz kurlarında aşırı oynaklık istemiyoruz. Faiz koridoru, TL likidite yönetim, yabancı para likidite yönetimi, kaldıraca dayalı zorunlu karşılıklar, ROK ve vadeye dayalı zorunlu karşılıklar kullanılacak 2013'te. Döviz alımı yapmayı planlamıyoruz şu anda. Politika araçları arasında döviz alım ve satım ihaleleri yok. Döviz depo piyasasında aracılık faaliyetlerinden de çekiliyoruz, çünkü ihtiyacımız yok.

ENFLASYON RAPORU 4 KEZ YAYINLANACAK

Başçı, "2013 yılında enflasyon raporu 4 kez yayınlanacak. Bu açıklamaların ikisi İstanbul'da ikisi Ankara'da yapılacak" derken, "Finansal istikrar raporu yılda 2 kez yayınlanmaya devam edecek. Banka ekonomistleriyle ayda bir kez bir araya geleceğiz" diye konuştu. "Şu anda fonlama ihtiyacı azaldı, o nedenle bizde daha az fonluyoruz" diyen Başçı, "25 Aralık 2012 tarihi itibariyle 8.2 milyar tl olan açık piyasa işlemleri portföyü büyüklüğü operasyonal risklerin en aza indirilmesi amacıyla 2013 yılında 9 milyar TL'ye artırılacak" şeklinde bir açıklamada bulundu.

11 yıl önce