|

30 milyar $''lık Türkiye ziyareti

Ambargonun hafifletilmesiyle ticari ilişkilerini geliştirmeye başlayan İran, yönünü Türkiye''ye çevirdi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkaracak yol haritasını karara bağlamak için Başbakan Erdoğan''ı ziyaret edecek. Ruhani''nin mayıs ayı sonunda Türkiye''ye gelmesi bekleniyor.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 16/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:01 - 15/04/2014 Salı
Yeni Şafak
30 milyar $''lık Türkiye ziyareti
30 milyar $''lık Türkiye ziyareti

Ortadoğu bölgesinin en güçlü iki ülkesi olan Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerde mayıs ayında yeni bir dönem başlayacak. Özellikle ambargonun kalkması yönünde sürecin İran üzerinde olumlu bir psikolojik etki oluşturduğu gözlemleniyor. Bu etki sayesinde Türkiye ile İran arasında ticaret hacmini iki katına çıkaracak adımlar da atılmaya başlandı. 2013''te 14.6 milyar dolar olan iki ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması için olan bütün engelleri kaldıracak adım atılıyor. Bu kapsamda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani''nin mayıs ayı sonunda Türkiye''ye gelmesi bekleniyor. Yetkilier, bu ziyaret öncesinde Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eşbaşkanı Mahmut Vaizi''nin de onbeş gün kadar önce Türkiye''ye gelerek, pratikte uygulamaya hızla geçirilecek konularda mutabakat zaptının imzalanmasına ilişkin eksiklikleri görüşeceği dile getirildi.

ENERJİ VE BANKACILIKTA İŞBİRLİĞİ

Bu kapsamda da doğalgaz, petrol konularını içeren enerji komitesinin, ticaret, yatırım ve bankacılık komitesinin, ulaştırma ve transit komitesinin ve genel bir komitenin mayıs ayına kadar çalışmalarını hızlandıracağı ve iki ülke ilişkilerinde dönüm noktası olacak bu çalışmaların tamamlanması ve Ruhani''nin Türkiye ziyaretinde imzalanması üzerinde duruluyor. Ruhani''nin ziyaretinde Başbakan Erdoğan''ın Ocak ayında yaptığı İran ziyaretindeki olumlu havanın etkisinin olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Ruhani''nin bu ziyaretten duyduğu memnuniyet nedeniyle Türkiye''ye yapacağı ziyareti biran önce olmasını istediği kaydediliyor.

STRATEJİK ANLAŞMALAR MASADA

Ruhani''nin Türkiye ziyaretinde yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin kurulmasının da ele alınacağı dile getiriliyor. KEK toplantısında bu konunun da Türkiye''de masaya yatırılacak şekilde çalışılacağı kaydedildi. THY''nin ve Atlas Jet''in İran''dan olan alacaklarının da büyük kısmının ödenerek problemin çözüldüğü kaydedildi.

İran''la STA''ya karar verilecek

Türkiye ile İran liderlerinin gündeme getirdiği tercihli ticaret anlaşmasının çok önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydeden Cevdet Yılmaz, nihai hedef olan serbest ticaret anlaşmasına yönelik adımın da KEK toplantısında alınacak kararlarla ortaya çıkacağını söyledi. Yılmaz, organize sanayi bölgelerinden, gümrük kapılarının ortak kullanımına, sınır ticaretinin etkin hale getirilmesinden, fikri ve sınai haklara kadar geniş alanlarda konuların KEK toplantısında masaya yatırılacağını belirtti.

Martta 34 bin araç giriş yaptı

Görüşmelerde İran KEK Eşbaşkanı İletişim Bakanı Mahmut Vaizi ise Türkiye-İran ilişkilerinde 2014 yılının iki aylık döneminde 2,4 milyar dolarlık bir ticaret gerçekleştirildiğini kaydetti. Sadece Martta İran''dan Türkiye''ye 34 bin aracın geçtiğini ifade eden Vaizi, ''Bu veriler dahi iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığına işarettir. Daha da yakınlaşmak zorundayız. Yine doğalgaz, petrol, çalışma hukuku alanlarındaki engelleri de kaldırarak iki ülkenin ilişkilerini güçlendirebiliriz'' diye konuştu.

Yüksek ticaretin yol haritası KEK''te

Türkiye-İran arasındaki 24. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı İran''ın başkenti Tahran''da başladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile İran tarafı Eşbaşkanı Mahmut Vaizi''nin görüşmesinde Türkiye-İran ilişkilerinde geldiği süreç hakkında değerlendirmeler yapıldı. Görüşmelerde çeyrek asrı bulan KEK toplantılarının önemini vurgulayan Bakan Yılmaz, iki ülke ticaretinin 2002 yılında 1,1 milyar dolar olan ticaret hacminin 2013 yılında 14,6 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani''nin iki ülke adına belirledikleri ticaret hedefinin 30 milyar dolar olduğunu hatırlatan Yılmaz, KEK görüşmelerinde bu hedefin yol haritasının çıkarılacağını da kaydetti.


10 yıl önce