|

61 bin konut sahibinin oldu

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yerel yönetimlerle başlattığı kentsel yenileme programı kapsamında 285 bin 699 konutluk gecekondu dönüşüm çalışmasını projelendirirken, 117 bölgede 61 bin konutun inşasını tamamlayarak hak sahiplerine teslim etti.

Aa
00:00 - 18/04/2014 Cuma
Güncelleme: 14:50 - 18/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
61 bin konut sahibinin oldu
61 bin konut sahibinin oldu

TOKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, sağlıksız, afete karşı riskli, köhne ve ömrünü tamamlayan konut stoğunun hem içinde yaşayanların mal ve can güvenliğini tehdit etmesi hem de kentlerin sağlıklı gelişimine engel olması nedeniyle İdare, yerel yönetimlerin işbirliğiyle kentsel dönüşüm projeleri uyguluyor.

Kentsel dönüşüm projeleriyle modern konutlar inşa eden TOKİ, bu projelerde kamu menfaatinin yanında vatandaşları mağdur etmeden sonuca ulaşma ve kentin köhne bölgelerini rehabilite etmeyi hedefliyor.

Rakamlarla dönüşüm

TOKİ'nin yerel yönetimlerle ortaklaşa başlattığı büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 302 projede toplam 285 bin 699 konutluk gecekondu dönüşüm çalışması projelendirildi.

201 farklı bölgede 99 bin 89 konutluk ihale çalışması gerçekleştirilirken, ihalesi tamamlanan 175 projede 88 bin 240 konutun yapımına başlandı. 117 bölgede de 61 bin konutun inşası tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.

38 bin afet konutu inşa edildi

Hükümetin doğal afetlerden zarar gören bölgelerde konut, altyapı ve kamu hizmetleri planlama, inşa etme ve yenileme çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı işbirliğiyle yürüten TOKİ, 38 bin afet konutu üretti.

Yöresel mimaride 48 bin konut

TOKİ ayrıca geleneksel Türk mimarisi ve kültürünün yansıtılması, korunması ve geliştirilmesi amacıyla Eylül 2012'den itibaren inşa ettiği binaların cephelerinde yeni tasarımlar gerçekleştiriyor.

İdare, Osmanlı ve Anadolu Selçuklu mimarisinden esinlenilerek yöresel mimaride konutlar tasarlıyor. Bu çerçevede Eylül 2012'den bugüne kadar 58 ilde 124 projede 48 bin 259 konut yöresel mimaride tasarlandı.

Konut cepheleri de Anadolu Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek yapılıyor. Sivas'taki konutların bina giriş kapısında "Gök Medrese", Konya'daki konutlarda "Selçuklu Yıldızı", Tokat'ta inşa edilecek konutlarda Zile Kalesi motifleri yer alıyor. Konutlarda mümkün olduğu ölçüde projelerin uygulandığı şehirlere has yöresel taş gibi yapı malzemeleri de kullanılıyor.


10 yıl önce