|

70 bin kişi kara kara düşünüyor

ÇATES''in özelleştirilmesinin ardından 17 bin kişi işsiz kalabilir. İhaleyi alan firmanın ithal kömür kullanması ihtimali bölge üreticisi ve işçisini kara kara düşündürüyor. İşsiz kalma korkusu yaşayan halk ihalenin iptal edilmesini ya da şartnameye yerli kömür kullanılma zorunluluğu getirilmesini istiyor.

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 24/04/2014 Thursday
Güncelleme: 23:08 - 23/04/2014 Wednesday
Yeni Şafak
70 bin kişi kara kara düşünüyor
70 bin kişi kara kara düşünüyor

Çatalağzı Termik Santrali''nin (ÇATES) özelleştirilmesi ardından 17 bin kişi işsiz kalabilir. Yaklaşık 300 milyon dolar gelir beklenen ihaleyi kazanacak firmanın ithal kömür kullanılması durumunda Zonguldak''taki bölge üreticisi ve işçisi olumsuz etkilenecek. Çatalağzı Santrali, elektrik üretimi için yılda 1.8 milyon ton yerli kömür kullanıyor.

YERLİ ÜRETİMİ VURACAK

Bu miktarın 770 bin tonu bölgede faaliyet gösteren 18 kadar yerli kömür üreticisinden; 1 milyon tonu ise, Türkiye Taş Kömürü Kurumu''ndan (TTK) sağlanıyor. Çatalağzı''nda kömür üretiminden ekmek yiyen yaklaşık 17 bin kişinin 6 bin 500''ü yerel firmalarda, kalanı ise TTK bünyesinde çalışıyor. ÇATES''deki gelişmelerden etkilenecek kişi sayısı ise aileleriyle birlikte 70 bini buluyor. Özelleştirme kararının ardından, bölgedeki 18 firma, ''Demir Madencilik Petrol Ürünleri Enerji İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat San. ve Tic. AŞ'' adlı firma çatısı altında toplanarak ihaleye dahil oldu. Yerli kömür üreticileri ve işçiler, söz konusu ihalenin iptalini ya da ihale şartnamesine ''yerli kömür zorunluluğu'' eklenmesini talep ediyor.

HALKTA İŞSİZLİK KORKUSU

Bölgedeki işçi temsilcileri ve yerli üreticiler özellikle, Zonguldak ekonomisinin can damarı olan kömür üretiminin bu ihale ile ciddi zarar görebileceği görüşünde. İddialara göre, ihaleyi alacak firmanın ithal kömür kullanması, buradaki üreticilerin iflas etmesi anlamına gelecek. Yerli üreticilere göre, kazanan firma, gerekli altyapı yenilemesinin ardından tonu 150 lira olan yerli kömür yerine, tonu 105 liralık ithal olanı tercih edebilir. Kömür maliyetlerindeki farkı kapatmak için yeni firma, 20 milyon dolarlık bir yatırım sonrasında yabancı kömür kullanmaya başlayabilir.

Kimseyi mağdur etmeyeceğiz

Geçtiğimiz günlerde santralin özelleştirilmesine yönelik, bölge işçileri eylem yaparak taleplerini dile getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konu hakkında yaptığı açıklamada, bu santrallerde çalışanları açıkta bırakmayacaklarını ifade etti. Yıldız, ''İşçi kardeşlerimiz 30-35 yıllık santrallerin rehabilite edilmesi gerektiğini kaçırıyorlar. Ama biz asla o kardeşlerimizi mağdur etmeyeceğiz'' dedi.

300 MW kurulu güce sahip santral için teklif veren şirketler şöyle: Elsan Elektrik Gereçleri San. ve Tic. A.Ş., Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Tic. A.Ş., Limak İnşaat San.ve Tic. A.Ş., Demir Madencilik Petrol Ürünleri Enerji İnşaat, Liman Gemi- Yat Yapım Turizm Nakliyat San.ve Tic. A.Ş, . IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.

Sosyal yapıyı tehdit edebilir

İhaleyi kazanacak şirketin maliyetleri düşünerek yabancı kömür kullanmaya başlaması durumunda, yerli üretim olumsuz etkilenecek. Halk ise, gelişmelerden kaygılı ve işsiz kalma korkusu yaşıyor. Uzmanlar, olası işsizliğin kısa sürede bölgedeki sosyo-ekonomik yapıyı tehdit edeceğini düşünüyor ve özelleştirme şartnamesindeki maddelerin teknik boyutu yanında sosyal yönüne de dikkat çekiyor.


10 years ago