|

AB yolundaki en önemli engeli açıkladı

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Ortaklık Projeleri 2013 açılış toplantısına katıldı.

Dha
00:00 - 26/09/2013 Perşembe
Güncelleme: 17:50 - 26/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
AB yolundaki en önemli engeli açıkladı
AB yolundaki en önemli engeli açıkladı

Toplantıda konuşan Bağış, bu yıl 10'uncu yılı kutlanan Ulusal Ajans'ın, Türkiye'nin demokratikleşme ve gelişme mücadalesinde çok büyük payı olduğunu söyledi. Ulusal Ajans'ın ortaya koyduğu çalışmaların herkes tarafından görüldüğünü belirten Bağış, 350 bin Türk vatandaşının Avrupa'ya eğitime gittiğini kaydetti. Bağış, "Biliyorsunuz AB üyesi ve aday potansiyeli olan ülkeler bu tür projelerden yararlanıyor. Her birine ayrılan fonlar var. Türkiye, yılda yaklaşık 100 milyon avro bu fonlardan pay alıyor ve geçen sene hedefimiz 55 binken, 61 bin öğrenciyi AB üyesi ülkelere göndermiştir. Bu sene kendimize iddialı bir hedef koymuştuk, 70 bin. Bu 70 bin hedefini bulmak için çok uğraşıyorduk. Şimdi bu hedefi gerçekleştirebileceğimize dair çok büyük bir güvence daha geldi. AB, fon ayırdıkları bazı ülkelerin kullanamadıkları fonlarından Türkiye'ye 4.3 milyon avro daha bu yıl için ek ödenek ayırdığını bize bildirdi. Bu da bizim aslında ne kadar bu konuyu ciddiye aldığımızın herkes tarafından takdir edildiğini ortaya koyuyor" diye konuştu.

Türkiy'nin AB yolundaki en önemli engeli 'ön yargılar'

Bu projelerle farklı bir uyanışı ortaya koyduklarını ifade eden Bağış, "Türkiye, mesleki eğitimde kalitenin artışını ve AB standartlarını yakalamaktaki azmini bu projelerle ortaya koyuyor. Bu sene, 2008, 2009 ve 2010 yıllarında AB tarafından başarılı kabul edilerek, 'Yıldız Proje' ünvanı alan ortaklık projelerinin de ödüllendirildiğine şahitlik edeceğiz. Bakanlığımızca bu yıl 104 proje için yaklaşık 2 milyon avro hibe desteği ayrıldı. Türkiye'den katılımcı ülkelere yaklaşık 2 bin ziyaret yapılacak.

Önyargıları aşabilirsek

Türkiye'nin AB yolundaki en önemli engeli ön yargılar. Bu ön yargıları aşabilirsek, bizim aşamayacağımız hiçbir zorluk yoktur. Bu yüzden gerçekten el ele vermek, birlikte çalışmak zorundayız. Biz bazen dik duruyoruz ama hiçbir zaman diklenmiyoruz. Bu süreçte ülkemizin kazanımlarını ortaya koyuyoruz. Türkiye olarak bu dik duruşu ortaya koyarak, bir yandan da ilerlememize bakıyoruz. İnşallah bu önümüzdeki süreçte de bu vize belasından vatandaşlarımızı kurtarmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. 1980 darbesinin bu millete attığı en büyük kazıklardan biridir vize belası. Bu projeler işte vize duvarlarını yıkmak için de çok önemli. Çünkü biz bilimle, teknolojiyle genç ve dinamik enerjimizle Avrupalıların o, ön yargılarını kırdığımız zaman vize duvarlarının da yıkıldığına hep birlikte şahitlik edeceğiz" diye konuştu. Bağış konuşmasının ardından Başarılı Projeler Ödül Töreni kapsamında ödüllerin sahiplerine verilmesinin ardından beraberindekilerle birlikte projelerin bulunduğu standları gezdi.

11 yıl önce