|

ABD sahaya iniyor

Putin''in son aylarda enerji odaklı ataklarına karşılık vermeye hazırlanan ABD sahaya inerek 41 yıl sonra ilk kez petrol ihracı gerçekleştirdi. ABD''nin bu hamlesi, ''Petrol fiyatlarında belirleyici olmak'' şeklinde yorumlanırken; AB ise beş büyük Rus bankasının finansmana erişimini engelleyecek yaptırımlar getirdi.

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 2/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:10 - 1/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
ABD sahaya iniyor
ABD sahaya iniyor

Rusya''nın son aylarda, gelişmekte olan ülkelerle karşılıklı işbirliğine yönelmesi ABD''yi telaşlandırdı. Putin''in enerji politikalarında güç kazandıracak girişimlerine karşılık vermeye hazırlanan ABD sahaya inerek 41 yıl sonra ilk kez petrol ihracı gerçekleştirdi. 40 milyon dolar gibi sembolik değerdeki petrolü taşıyan tanker, Texas''taki limandan ayrılarak Güney Kore''ye gitti. Uzmanlar, ABD''nin buradaki en önemli amacını dünya petrol fiyatları üzerinde belirleyici olma isteği şeklinde değerlendirdi.

AMAÇ FİYATI BELİRLEMEK

Wall Street Journal, ABD''nin yarım yüzyıllık yasağın ardından, artan petrol üretimine de bağlı olarak kapılarını dünyaya açtığını duyurdu. ABD, Rusya''ya karşı, enerji pazarında pay elde ederek, petrol fiyatları üzerinde de doğrudan söz hakkına sahip olmak istiyor. Çünkü Rusya, kendi enerji kaynakları yanında, Avrasya ve Kafkasya gibi enerji zengini ülkelerle işbirliğine yönelerek, ABD''ye karşı blok oluşturmak niyetinde.

''BEN DE VARIM'' MESAJI

Son olarak, Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği kapsamında, ortak paraya geçileceğini duyurmuştu. ABD ise, uluslararası kuruluşlar aracılığıyla yaptırımlara yönelmesine rağmen caydırıcı önlemler geliştiremedi. Analistler, bu durumun en önemli nedeni olarak, Rusya''nın petrol ve doğalgaz piyasasındaki etkinliğini gösteriyor. Putin yönetimine karşı AB ülkeleri, çıkarları gereği, yaptırımlar için görüş birliğine varamıyor. Uygulamalar genelde finansal alanda birkaç şirket ve bankaya yönelik gerçekleşiyor. Bu nedenle ABD''nin petrol ihracatı, Obama''nın Avrupa''dan bağımsız politikalar geliştirebileceği şeklinde de yorumlandı.

Wall Street journal Editörü Dennis Berman, Twitter hesabından, ''Şu yeşil tankeri görüyor musunuz?'' ifadesiyle 41 yıllık süreden sonra başlayan petrol ihracatını duyurdu.

Rusya''ya kıskaç sermaye akışını Türkiye''ye çevirir

Uluslararası finans piyasaları tedirginlik içerisinde Batı dünyasının Rusya''ya uygulayacağı yaptırımların içeriğinin netleşmesini beklerken, hem Avrupa''dan, hem de Rusya''dan Türkiye''ye yönelik sermaye akışlarının artması yönündeki beklenti yükseldi. Standardbank Gelişmekte olan Piyasalar Baş ekonomisti Timothy Ash Anadolu Ajansına yaptığı acıkmada, ABD ve Avrupa Birliği''nin Rusya''ya uygulayacağı yaptırımların kapsamını genişletmesinden Türkiye''nin karlı çıkacağı tahmininde bulundu. Ash, ''Bence mevcut ortamda birçok yatırımcı rotasını Türkiye''ye çevirecektir. Rusya dışından yatırımcılar da bu şekilde hareket edecek. Türkiye''nin piyasaların anlaşılması Rusya''dan çok daha kolay'' şeklinde konuştu.

Dünya Bankası finanse etmeyecek

G7 ülkeleri Dünya Bankası''nın Rusya''da yeni projeleri finanse etmesine karşı çıkacak. Bu kararın geçen hafta G7 üye ülkelerinin maliye bakan yardımcılarının katıldığı telefon konferansında alındığı ifade edildi. Dünya Bankası şu an Rusya''da toplam 1.34 milyar dolarlık 9 projenin organize edilmesi konusunu gözden geçirirken, bu projeler arasında okul öncesi eğitim ve enerji verimliliğinin arttırılması da geliyor. Diğer 10 proje ise uygulama aşamasında bulunuyor.

AB''den 5 Rus bankasına finansal yaptırım

Avrupa Birliği, Ukrayna''daki isyancıları destekleyen Rusya''ya silah satışını kısıtlayacak ve beş büyük Rus bankasının finansmana erişimini engelleyecek yaptırımları içeren yasayı önceki akşam onayladı. AB''nin şu ana kadar Rusya''ya uyguladığı en ağır yaptırımları getiren yasa, Rus bankalarının Avrupa sermaye piyasalarından fon sağlamasının önüne geçiyor. Ayrıca silah satışlarını sınırlarken, petrol sektörüne yüksek teknoloji ürünlerinin satışını da yasaklıyor. Yasa bugün yürürlüğe girdi. Bu beş bankanın arasında Denizbank''ın ana ortağı ve Rusya''nın en büyük bankası Sberbank ile VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank (VEB) ve Rusya Ziraat Bankası (Rosselkhozbank) bulunuyor. AB''nin Rusya''ya yönelik politikasını temelden değiştirdiğine işaret eden yaptırımlara göre AB vatandaşları ve şirketler, bu bankalarca ihraç edilen menkul kıymetleri satın alamayacak.


10 yıl önce