|

Aidatsız kredi kartı geliyor

Kredi kartı şikayetlerini azaltmak isteyen bankalar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na 'aidatsız kredi kartı' basma teklifinde bulundu.

Kazım Canlan
00:00 - 21/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:16 - 20/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Aidatsız kredi kartı geliyor
Aidatsız kredi kartı geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 'Tüketiciyi Koruma Kanunu' kapsamında yaptığı çalışmalarda sona gelinmesi üzerine kredi kartı aidatları konusunda adım atma kararı alan bankalar, aidatsız kredi kartı uygulaması başlatacak. Aidat alınmayacak kredi kartlarından nakit çekim işlemi, alışverişlerde taksit ve puan kazanma gibi ekstra işlemler olmayacak. Para yerine kullanılacak kartların aylık ödemeleri de asgari limit yerine borcun tamamı şeklinde olacak. Aidatlı kredi kartları ise taksitlendirme, puan kazanma, borcun asgari tutarını ödeme, para çekme imkanları vermeye devam edecek. Çok yönlü işlemlerin görülebileceği taksit kullanımlarına açık bu kartlar ile banka şubelerinde yapılabilecek bir çok işlem gerçekleştirilecek. Tüketici Mahkemeleri'nde devam eden davaların tamamına yakının oluşturan kredi kartı aidatıyla ilgili yeni bir formül geliştirilmesi ise bankaların kart aidatlarının tatlı gelirden vazgeçmek istemedikleri şeklinde yorumlanıyor.

31 KALEMLİK MASRAF

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Tüketicinin Korunması Yasa Tasarısı'nda sona yaklaşılırken Bakanlık, vatandaşların temsilcisi Tüketici Dernekleri ile de sorunları masaya yatırdı. Yapılan görüşmelerde en çok şikayet edilen konular arasında bankaların aldığı faiz dışı 31 kalemde masraf yer aldı. Özellikle bankalardan çekilecek kredilerde ve kredi kartı sözleşmelerinde 'şeffaflık' konusu ön planda yer aldı. Farklı kesimlerden gelen talepleri dikkate alan Bakanlık işlemlerin tüketicinin leline olacak şekilde şeffaf şekilde yürütülmesini yeni yasaya dahil etmeyi düşünüyor. Buna göre, bankaya aldığı hizmetten dolayı faiz dışı masraf ödemek zorunda kalacak olan tüketici, neye ödeme yaptığını net bir şekilde öğrenebilecek. Bu konuda banka ile müşteri arasında imzalanacak sözleşmeler kolay anlaşılır hale getirilecek.

10 MİLYAR TL GELİR

Türkiye'de 74 milyon kredi kartı bulunuyor. 2003 yılından bu yana ortalama 25 lira aidattan bankalar 10 milyar lira gelir elde etti. Vatandaşın belini büken bu uygulamaya kısmi ayarı bankalar kendisi verme kararı aldı. Tatlı gelirden vazgeçmeyen bankalar, alternatif kredi kartıyla aidatsız kartlar dağıtacak.

Aidatsız kredi kartlarında taksit, nakit çekim ve puan toplama imkanı olmayacak. Aidatlı kartlarda ise taksit, puan biriktirme ve nakit çekim işlemleri yapılabilecek.

Sözleşmeler şeffaf olacak

Tüketici Koruma Kanununa göre bankalara 'şeffaflık şartı' getiren kanunla kredi kartı sözleşmeleri tek sayfa ve anlaşılır olacak. Hukuki terimlere boğan sözleşme olmayacak. Vatandaşlar sözleşmeyi bir gün inceledikten sonra ertesi gün kredi kartı başvurusu yapacak. Diğer kredilerde de yüzde 0,86 faiz denmesine rağmen yüzde 1,5'lara çıkan konut, otomotiv ve ihtiyaç kredilerinde de ekstra masraflar açık açık yazılacak.


11 yıl önce