|

Akkuyu santrali fokları izleyecek

Akkuyu Nükleer Santrali''nin inşasında Akdeniz foklarını koruyacak proje geliştiriliyor. Bu sayede fokların üreme dönemi izlenerek denize yakın yerde patlatma yapılmayacak.

Ankara
00:00 - 18/06/2014 Çarşamba
Güncelleme: 20:45 - 17/06/2014 Salı
Yeni Şafak
Akkuyu santrali fokları izleyecek
Akkuyu santrali fokları izleyecek

Akkuyu Nükleer Gaz Santrali''nde (NGS) tasarım ve inşaat faaliyetleri esnasında Akdeniz foklarına yönelik bir gözetim planı oluşturulacak. Fokların üreme performansı indeksleri, yuva koşulları ve popülasyon durumlarının inceleneceği proje sayesinde inşaat sürecinde Akdeniz Foku''nun üreme dönemlerinde denize yakın kesimlerde patlatma yapılmayacak.

0,5 DERECE ZARAR VERMEZ

Akkuyu NGS çevresinde yaşayan Akdeniz fokları ile birlikte Caretta Caretta kaplumbağaları da sürekli olarak izlenecek ve korunma altına alınacak. Bölgede, denizde yapılan devriye kontrolleri ile bu canlılar için gerektiğinde veteriner hizmeti de sunulacak.

Akkuyu NGS''nin işletilmesinde ihtiyaç duyulacak soğutma suyu, Akdeniz''den karşılanacak. Soğutma sularının denizdeki yayılım ve dağılımı, Gazi Üniversitesi''nde hazırlanan üç boyutlu ''Hidrodinamik Taşınım Modeli''ne göre gerçekleştirilecek. Bu nedenle oluşacak 0,5 derecelik ısı artışının, sudaki tek hücreli canlılar, deniz yosunu gibi çeşitlilikler, mikroskopla görülebilen hayvanlar topluluğu, gıda zinciri ve foklar üzerinde her hangi bir olumsuzluğa neden olmayacağı belirtildi.

10 yıl önce