|

Akkuyu''da yüksek güvenlik önlemi

İlk nükleer santral Akkuyu''da yüksek koruma önlemleri alınacak. Ulusal güvenlik sebebiyle Türkiye, belirli kişilerin Akkuyu''ya erişimlerini reddedebilecek.

.
00:00 - 16/09/2013 Pazartesi
Güncelleme: 21:41 - 15/09/2013 Pazar
Yeni Şafak
Akkuyu''da yüksek güvenlik önlemi
Akkuyu''da yüksek güvenlik önlemi

Türkiye''nin Akkuyu''da kurulacak ilk nükleer santrali için üst düzey koruma önlemleri geçerli olacak. Türkiye, ulusal güvenlik sebebiyle, belirli kişilerin Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) arazilere erişimlerini reddedebilecek. Akkuyu NGS için hazırlanan ÇED raporunda, santarale yönelik koruma önlemlerine yer verildi.

ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ

Buna göre, Akkuyu NGS''nin güvenliğinin sağlanması için kıyı şeridi dahil olmak üzere proje sahası ''Askeri Yasak Bölgeler ve Özel Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliği'' uyarınca ''Özel Güvenlik Bölgesi'' olarak işlem görecek. Santral sahası santralın tüm kullanım ömrü boyunca bir tel örgüyle ve çevrimiçi izleme için uygun güvenlik izleme sistemiyle korunacak. Tesiste elektrik üretim birimlerinin kümelendiği alan, proje sahasının kıyı kısmında özel olarak çitlerle çevrilmiş kontrollü ve sınırlı erişim alanları barındıran özel güvenlik uygulamalarına konu olacak.

125 HEKTARLIK BÖLGE

Bu üretim alanının büyük bir kısmı anakarada ve sahil şeridinde bulunurken, su alma üniteleri ve pompalar gibi bazı kıyı tesisleri, denizde dolgu yapılacak alanda bulunacak. Ana üretim sahası etrafında birçok kontrol noktası bulunan yüksek güvenlikli bir alan içinde kuzeyindeki şalt ve trafo sahası ile birlikte takriben 125 hektarlık bir alt bölgeyi kapsayacak.

Türkiye, proje ile ilgili olarak ihtiyaç duyulan, özel mülkiyete konu diğer tüm arazilerin kamulaştırılması hususunda kolaylık sağlayacak. Kanun ve düzenlemelerinin izin verdiği ölçüde, proje şirketi adına veya şirketin rızasıyla, istihdam edilenler, yükleniciler, acenteler, temsilciler için veya böyle bir erişim isteyen diğer kişiler için söz konusu arazilere erişime olanak sağlanacak.

KAMULAŞTIRMADA KOLAYLIK

Şirket, söz konusu araziye ulaşımlarından önce belirtilen kişilere ait kimlik bilgilerini içeren listeleri Türk tarafına verecek. Türk tarafı, yürürlükteki kanun ve düzenlemeleri izin verdiği ölçüde, projeyle ilgili olarak yabancıların çalışmasına ilişkin gerekli izinlerin verilmesini kolaylaştıracak. Türkiye, ulusal güvenlik sebebiyle, belirli kişilerin böyle arazilere erişimlerini reddetme hakkını saklı tutacak.

Kimlik bilgileri Türk tarafında

- Akkuyu santrali, 10 bin yılda gerçekleşme olasılığı bulunan her türlü risk dikkate alınarak tasarlandı

- Santrale erişim izni istenenlerin kimlik bilgileri önceden Türk tarafına verecek

- Türkiye, ulusal güvenlik sebebi ile belirli kişilerin Akkuyu arazilerine erişimlerini reddedebilecek

- Santral sahası tel örgü ve çevrimiçi izlemeye uygun güvenlik izleme sistemiyle korunacak

- Ana üretim sahası takriben 125 hektarlık bir alt bölgeyi kapsayacak.

- Enerji üretim sahasının çevresinde iki tarafı çitlerle çevrilmiş bir güvenlik alanı olacak.

- Üretim sahasına insan ve araç erişimi sağlamak üzere kontrol noktaları kurulacak.


11 yıl önce