|

Arjantin stop dedi

Vadesi gelen 1.5 milyar dolarlık tahvilin geri ödenmesini talep eden kreditörlerle yaptığı görüşmeden sonuç alamayan Arjantin hükümetini zorlu süreç bekliyor. Ekonomisi iflas eden ülke için ''Yeniden buhranlı günlere mi dönüyor? '' sorusu belirdi.

.
00:00 - 1/08/2014 Cuma
Güncelleme: 23:10 - 31/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Arjantin stop dedi
Arjantin stop dedi

Yaklaşık 1,5 milyar dolar borçlu olduğu iki hedge fon (serbest yatırım fonu) şirketiyle anlaşma sağlayamayan Arjantin, 13 yıl aradan sonra yeniden iflasın eşiğine geldi.Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner''in, NML ve Aurelius isimli iki hedge fonla anlaşma için müzakerelerde bulunduğu, fakat 2001 yılından bu yana süregelen tahvil borçlarının tam olarak geri ödenmesini isteyen fonlarla anlaşmaya varılamadığı belirtildi.

NEW YORK''A EKİP GİTTİ

Arjantin hükümeti, Amerikalı arabulucularla görüşmesi için iki gün önce New York''a bir ekip gönderdi. Amerikalı federal yargıç Thomas Griesa, daha önce ülkenin 1,5 milyar doları hedge fonlara geri ödemesine emretmiş, yeniden yapılandırılan borcunun ödemesinin son günü de 30 Temmuz olarak belirlenmişti. Görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine Arjantin teknik olarak temerrüte düştü, ancak Arjantinli yetkililer ülkenin temerrüte düştüğünü kabul etmedi.

100 MİLYAR DURMUŞTU

Arjantin 2001 yılında yaşadığı krizle iflas ilan ederek, 100 milyar dolar civarında olan dış borç ödemelerini durdurmuştu. Fon sahiplerinin yüzde 92,4''üne borçların ortalama yüzde 65 indirime gidilmesi, 2005 ve 2010 yılında temerrüte uğramış tahvillere toplu ödeme yapılması konusunda anlaşmış, anlaşma dışında kalan yaklaşık yüzde 7''lik kesim o tarihten itibaren hukuksal mücadele başlatmıştı. Borç yapılandırılmasına girmeyen ancak geçtiğimiz aylarda özel bir anlaşma yapılan bu kesimin itiraz etmesi halinde ise Arjantin''in ödemesi gereken miktar 15 milyar dolara çıkacak. Arjantin''in borç yapılandırma anlaşması 2015 yılında sona eriyor.

2001 kriziyle sarsılmıştı

Arjantin 2001 yılında yaşadığı büyük krizle iflas ilan etti ve o dönem yaklaşık 100 milyar dolar civarında olan dış borç ödemelerini durdurdu. 2003 yılında iktidara gelen Nestor Kirchner hükümeti kreditörlerle yeniden pazarlığa başladı. ''Ölüler borç ödemezler, bize biraz süre verin, büyüyelim ve borçlarınızı ödeyelim'' sözleriyle pazarlıkları başlatan Nestor Kirchner hükümeti, kreditörlerin %93''üyle borçların ortalama %65 oranında indirime gidilmesi ve 2005 ve 2010 yıllarında toplu ödemeler yapılması konusunda anlaştı. Anlaşma dışında kalan %7''lik kesim o tarihten itibaren hukuksal mücadele başlattı.

TEHLİKELİ SÜREÇ

2005 ve 2010''daki yapılandırmalara giren %93 de eklenirse Arjantin toplam 120 milyar dolarlık ek borç yükü altına girme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Arjantin''in borç yapılandırma anlaşması 2015 yılında sona eriyor. Bu tarihten itibaren kreditörlerin herhangi bir kısmına borcunun tamamını öderse yapılandırma sırasında af edilen borçları ödeme riskiyle karşı karşıya kalmayacak.

173 milyar $ borç ödedi

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, ''akbabalar'' olarak tanımladığı kreditörleri ülkenin borç sorunundan faydalanıp kar peşinde koşmakla suçladı. 2003 yılından beri iktidarda olan Kirchner hükümeti yaptığı açıklamada son on senede 173 milyar dolar dış borç ödediğini belirtti. IMF verilerine göre de Arjantin son on yılda %73 oranında ödemeyle dünyanın en fazla borç ödeyen ülkesi oldu.


10 yıl önce