|

Asgari ücret yarın belirlenecek

ANKARA (A. A)
00:00 - 26/12/2007 Çarşamba
Güncelleme: 10:28 - 26/12/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Asgari ücret yarın belirlenecek
Asgari ücret yarın belirlenecek

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti yarın açıklaması bekleniyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirlemek üzere yarın dördüncü kez toplanacak.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda saat 10.00'da yapılacak toplantıya kamu temsilcileri, Türk-İş ve TİSK heyetleri katılacak.




Önceki toplantılarda Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ülkenin ekonomik ve sosyal durumuna yönelik çalışmaları değerlendirilmişti.



TÜİK, komisyona hesaplama yöntemine göre değişen, ortalaması 640 YTL'ye karşılık gelen üç farklı asgari geçim indeksi miktarı sunmuştu.





Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilk toplantıda asgari ücret artışı konusunda, Hükümet Programı'nda belirtilen yüzde 6'lık oranın 1-2 puan üzerine çıkılabileceğini, farklı tespitlerde de bulunulabileceği ifade etmişti.



Türk-İş, önceki yıllarda olduğu gibi asgari ücretin en düşük devlet memuru maaşına eşitlenmesini talep ediyor. Konfederasyon bunun dikkate alınmaması halinde asgari ücret tespitinde TÜİK'in yapmış olduğu çalışmaların esas alınmasını ve kurumun tespitinin asgari ücret için net olarak uygulanmasını istiyor.



TİSK, TÜİK'in çalışmasında yer alan ortalama 640 YTL'nin net olarak düşünülmesinin işverenler açısından kabul edilemeyeceğini belirtiyor.




TİSK, bu rakamın brüt olarak algılanması halinde komisyonun çalışmalarına etki edebileceğini ifade ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.



Komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde, "ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını" göz önünde bulunduruyor.




Asgari ücret halen 16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt 585, net 419,15YTL olarak uygulanıyor. Asgari ücretten yapılan kesintiler 165,85 YTL'yi buluyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 710,78 YTL'ye karşılık geliyor.


16 yıl önce