|

Atinalı Hristo ile Eleni veresiye defterine girdi

Borç krizi içindeki Yunanistan halkı, Türkiye'de alışveriş yapmaya başladı. Edirneli esnafa veresiye de yazdıran halkın çok dürüst olduğunu belirten Edirneli esnaflar, eskiden çok bonkör olan halkın ekonomik krizle birlikte artık pazarlığa da başladığını söyledi

Aa
00:00 - 9/07/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:30 - 9/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Atinalı Hristo ile Eleni  veresiye defterine girdi
Atinalı Hristo ile Eleni veresiye defterine girdi

Yunanistan'daki ekonomik krizin etkileri, Edirneli esnafın veresiye defterinde de görülüyor. Edirneli esnaf krizdeki Yunan komşularına bazen senet, bazende açık hesap veresiye mal veriyor.

Tarihi Alipaşa Çarşısı Esnafları Derneği Başkanı Erdem Erişgen, yaptığı açıklamada, Edirneli esnafın Yunanlılar'ın son dönemdeki krizinin ardından, veresiye isteyenlerin hesaplarına yazarak, veresiye mal verdiklerini söyledi.

YUNANLILAR DÜRÜST İNSANLAR

Yunanlılar'ın dürüst insanlar olduğunu anlatan Erişgen, 'Yunanlılar'a güvenimiz tam. Senet almadan dahi veresiye veriyoruz. Nasıl falanca köydeki Ahmet ağayı tanıyorsak, Yunan Hristoyu'da tanıyoruz. Nasıl her millette borcuna sadık olmayan insanlar olabilir. Ama Yunanlılar'da buna daha az rastlanıyor. Sürekli açık hesap, bazen senetle mal veriyoruz. Gününde getirip borçlarını veriyorlar. Halkımız küçük esnafın kıymetini bilmeli. Bakın Yunanlılara dahi veresiye veriyoruz. Bunu alışveriş merkezlerinde yapa-mazlar. Avrupa'da veresiye diye bir sistem yok. Onlar da şaşırıyor bu itimat ve güvene. Esnafımız o konuda çok sabırlı' dedi.

GEÇMİŞTE DURUMLARI ÇOK İYİYDİ

Edirne esnafından Kenan Yakar ise, Yunanlılar'ın borçlarına sadık insanlar olduğunu ifade ederek, "Yunanlı dostlarımız eskiye nazaran zor günlerden geçiyorlar. Geçmişte durumları çok iyiydi. Ödeyemedikleri tutarı onları mahcup etmemek için deftere yazıyoruz. Türk toplumu olarak merhametli insanlarız. Onlar bizim komşumuz. Onlara sahip çıkmamız boynumuzun borcu. Yunanlılar borcuna sadık, dürüst insanlar" diye konuştu.

DOLMUŞ TAKSİYİ KULLANIYORLAR

Özellikle Türkiye sınırına yakın bölgelerde oturan Yunanlılar Pazarkule Sınır Kapısı'nı kullanarak günü birlik ziyaret ve alış verişleri için Edirne'ye geliyor. Yunanlılar kimi zaman kendi araçlarıyla kimi zamanda dolmuş taksi sistemiyle Edirne'de yemek yiyerek, alış veriş yapıyorlar.


Bonkörlük bitti pazarlık başladı

Edirneli esnaf Ersun Solmaz, Yunanlılar'ın krizin ardından bonkörlüğü bırakıp daha pazarlıkçı olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: 'Krizden önce bonkörce para harcayan Yunanlı komşularımız, şimdilerde pazarlığa başladı. Eskiden etiket üstünde ne yazarsa ödeyen Yunanlılar şimdi uzun süre pazarlık etmeye başladılar. Edirne'den baklava, ekmek, yufkanın yanı sıra kıyafet alan Yunanlılar, cuma pazarına da büyük ilgi gösteriyor. Yarım avro için pazarlık yapan Yunanlılar şu an bir ekonomik krizin içindeler. Biz düşenin yanında oluruz, düşenin de kalkmasını isteriz. Yunanlı dostlarımızın ekonomisinin düzelmesi bizim için de iyi olur. Umarım en kısa zamanda düzelir.'


13 yıl önce