|

Avro paniği

AB'nin mevduata vergi getiren kurtarma paketi nedeniyle bankalar kapatılınca parasız kalan Rumlar, çareyi KKTC'de buldu. G. Kıbrıslılar kredi kartıyla Avro almak için Kuzey'e akın etti.

Ekonomi Servisi
00:00 - 28/03/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:12 - 28/03/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Avro paniği
Avro paniği

Bankaların 11 gündür kapalı olduğu Güney Kıbrıs Rum kesiminde nakit sıkıntısı çeken vatandaşların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geçerek kredi kartıyla avro satın almaya başladığı ortaya çıktı. Nakit sıkıntısının had safhada olduğu Güney Kıbrıs'ta, bankaların bugün açılmasıyla Rumların bankalara hücum etmesi beklenirken nakit sıkıntısını gidermek için Avrupa'dan ülkeye 5 milyar avro gönderildiği bildirildi. Çıkabilecek olayları yatıştırmakta sorumluluk ise Rum polisi ile dünyaca ünlü İngiliz özel güvenlik şirketi G4S'e ait. G4S timleri Mart ayında patlak veren banka krizi ile alarm seviyesine geçmiş durumda. Kriz, İngiliz güvenlik şirketinin Londra borsasındaki hisse senetlerini de vurdu. G4S'in piyasa değeri 500 milyon dolar değer kaybıyla 11 günde yüzde 8 geriledi.

GÜNLÜK ÇEKİM 300 AVRO

Rum hükümeti, bankalar açıldığında fazla mevduat çekilişini önlemek amacıyla günlük para çekimini 300 avro ile sınırlamaya hazırlanyor. Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris, kaçışı engellemek için tedbirler aldıklarını belirterek 100 bin Euro üzerindeki mevduatlardaki kayıpların yüzde 80'e kadar çıkabileceğini ifade etti. Daha önce 100 bin Euro'nun üzerindeki mevduatlardan yüzde 40 kesinti yapılacağı açıklanmıştı.

ATİNA BORSASI ÇÖKTÜ

Güney Kıbrıs krizi Avrupa borsalarını da vurdu. Atina borsası banka krizinin başladığı son 10 günde yüzde 10'a yakın değer kaybetti. Dün Avrupa borsaları yüzde 1 civarında düşerken Atina borsasındaki kayıp yüzde 4 old. Güney Kıbrıs'ta yaşanan sorunun temelinde, Rum kesimine gelen Rus oligarklar ve diğer gizli paraların Yunan tahvillerinde batmış olması yatıyor.

Avrupa'da salgın başladı

Euro krizinin vurduğu Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde sıtma, Nil Virüsü ve HIV gibi salgın hastalık olaylarında hızlı artış yaşanıyor. Uyuşturucu kullanımı ve stes tavan yaparken Yunanistan'da bir yıl içinde intihar olaylarında yüzde 40 artış oldu. Fransız tıp dergisi 'The Lancet' korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. 'The Lancet'in araştırmasına göre, Avrupa ülkelerinde rastlanmayan 'sıtma' gibi salgın hastalıklarda artış oldu. Mali kriz sonrası insanlar işini ve servetini kaybetti.

Finansal bulaşma yakın

Güney Kıbrıs kurtarma planının Avrupa'ya örnek olacağını sözleri ile Avrupa'yı sallayan Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise, bu açıklamalarından üzüntü duymadığını söyledi. Krizin Slovenya'yı vurabileceği belirtiliyor. Slovenya'nın gösterge dolar bono faiz oranı rekor seviye olan yüzde 6.25'e fırladı. Lüksemburg ve Malta ise, krizin kendilerine bulaşmayacağını çünkü bankalarındaki paralarının Yunan tahvilleri gibi batık enstrümanlarda değerlendirilmediğini savundu.


11 yıl önce