|

Avrupa birliğine rakip geliyor!

Rusya Birinci Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov, Avrupa Birliğine alternatif doğu bloku ülkelerin içinde yer aldığı, Avrasya Ekonomik Birliği'nde 5-10 yıl arasında ortak para birimine geçilmiş olacağını kaydetti.

Aa
00:00 - 26/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:24 - 26/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Avrupa birliğine rakip geliyor!
Avrupa birliğine rakip geliyor!

Avrasya Ekonomik Birliği'nin geleceğine ilişkin Kazan'da değerlendirmelerde bulunan Shuvalov, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ortak ekonomik bölgenin bozulduğunu, Avrasya Ekonomik Birliği ile bu kez bağımsız ülkeler olarak yeniden bir ortak ekonomik bölge oluşturmakta olduklarını anlattı.

Shuvalov, 5-10 yıl arasında ortak para birimine geçilmiş olacağını, bu konunun profesyonel çevrelerde tartışılacağını söyledi.

Kazakistan'ın Birinci Başbakan Yardımcısı Bakitzhan Sagintayev, Avrasya Ekonomik Birliği içinde tek para birimine geçileceğine ilişkin söylentiler üzerine nisan ayında yaptığı açıklamada, böyle bir konuyu tartışmadıklarını belirterek, Tenge kullanmaya devam edeceklerini duyurmuştu.

Diğer yandan birliğe katılım süreciyle ilgili bazı başlıklarda görüşmelerini sürdüren Ermenistan'ın Başbakanı Hovik Abrahamyan da ülkesinin birliğe katılımına ilişkin anlaşmanın gelecek ekim ayında imzalanacağını açıklamıştı.

Minsk'de ekim ayında yapılacak Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkelerin devlet başkanları toplantısında söz konusu katılım anlaşmasını imzalamasını beklenen Ermenistan, birliğe 2015 Ocak'ta tam üye olabilecek.

Avrasya Ekonomik Birliği

Avrasya Ekonomik entegrasyonu 6 Ocak 1995'te Rusya ile Belarus arasında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması ile başladı. 10 Ekim 2000'de Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Tacikistan imzaladıkları antlaşmayla

Avrasya Ekonomi Topluluğu'nu (EurAsEC) kurdu. Kazakistan, Rusya, Belarus 2010 yılında mevzuat ve tarifelerini aynılaştırdı ve resmen gümrük birliğine geçti.

Gümrük birliğine üye ülkelerin devlet başkanları Avrasya Ekonomik Komisyonu'nu oluşturan antlaşmayı 2011'de imzalarken, takip eden 2012 yılında tek ekonomik bölgeye geçildi.

10 yıl önce