|

Avrupa sonbaharında sıra kimde?

Borç batağındaki Yunanistan ve İtalya'daki ekonomik krize siyasi kaos eklenince, avro bölgesinde işler iyice karıştı. Avronun rengini sarartan Avrupa Sonbaharı'nda gözler şimdi 1.1 trilyon doları aşan borcu ve bir çok yapısal sorunu bulunan İspanya'ya çevrildi. Papandreu ve Berlusconi'den sonra ekonomik krizdeki İspanya'nın Başbakanı Zapatero da erken seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. İspanya'daki çöküşün Portekiz, İrlanda gibi çürük elmaları da devireceği, Almanya ve Fransa'yı da dibe çekebileceği belirtiliyor.

İstanbul
00:00 - 12/11/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:38 - 12/11/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Avrupa sonbaharında  sıra kimde?
Avrupa sonbaharında sıra kimde?

Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali, Mısır'da Hüsnü Mübarek, Libya'da Muammer Kaddafi... daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi talebiyle ile başlayan 'Arap Baharı' ile birlikte Ortadoğu'da tarihe karışan 3 lider... Şimdi Avrupa kıtası da siyasi bir kaosla sarsılıyor. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papardreu ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin ardından İspanya'da alarm vermeye başladı.

ZAPATERO DA GİDİCİ

1.1 trilyon dolar borcu stoku olan İspanya'da Başbakan Jose Luis Rodr'guez Zapatero da erken seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Zapatero'nun bu kararı “Avrupa Sonbaharı” olarak adlandırılan süreçte sıranın kimde olduğu sorusunu da gündeme getirdi. İtalya'daki tablonun daha da kötüye gitmesi, bunun yeni bir resesyon dalgası oluşturabileceği endişesini tekrar gündeme getirirken, İtalya'nın borç sorununun daha da derinleşmesi ve 'kötü senaryonun' gerçekleşmesi durumunda, Fransa ve Almanya başta olmak üzere diğer AB ülkelerinin borçlanma maliyetlerinin de artması bekleniyor. Krizin Türkiye'nin ihracatını da etkilemesine kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye'nin 2011 yılının Ekim ayı itibariyle Almanya'dan sonra 6 milyar 809 milyon 26 bin dolarlık ihracatıyla en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke konumunda olması nedeniyle İtalya'daki kriz, Türkiye'nin ihracat he-defleri açısından da büyük önem taşıyor.

DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞEBİLİR

İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Tunca, İtalya'da şu andaki mevcut tablonun çok da fazla endişe verici olmadığını, ancak herşeyin daha da kötüye gitmesi ve İtalyan siyasetçilerinin de çözüm için yavaş davranması halinde durumun daha da kötüye gidebileceğine dikkati çekti.

AB KRİZİN ALTINDA KALABİLİR

Tunca 'İtalya'daki olumsuz tablo devam eder ve çözüm uzarsa, bunun, Yunanistan'ın etkilerinden daha kötü sonuçları olacaktır. Zaten bir Yunanistan problemi var. Buna daha büyük hacimli, daha büyük problem yaratan İtalya eklenirse sorunlar büyüyecek ve AB'nin bunlarla başa çıkması daha zor olacaktır" diye konuştu.

Öte yandan, Yunanistan'da Lukas Papadimos başbakanlığında kurulan geniş tabanlı geçiş hükümeti yemin ederek görevine başladı. Yeni hükümet, bakan, bakan vekili ve bakan yardımcıları ile birlikte toplam 49 üyeden oluşuyor.


S&P'nin Fransa'ya 'pardon'u incelenecek

Kredi derecelendirme kuruluşu Standar&Poor's, önceki gün müşterilerine Fransa'nın 'AAA' olan notunu düşürdüğüne dair yanlış bir mesaj yolladı. Avrupa Komisyonu'nun finansal hizmetlerden sorumlu komiseri Michel Barnier, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un Fransa'nın kredi notunu 'yanlışlıkla' düşürmesini 'çok ciddi bir olay' olarak değerlendirerek, olayın soruşturulacağını bildirdi. Barnier yaptığı açıklamada, S&P'nin Fransa'nın notuyla ilgili hatasının inceleneceğine dikkat çekerek, sektörün daha iyi düzenlenmesi konusunda hiç olmadıkları kadar kararlı olduklarını vurguladı.







12 yıl önce