|

Avrupa'nın gözü Ukrayna'nın gaz rezervlerinde

Rus uzmanlar, "Güney Akım" doğalgaz boru hattı projesinin, ekonomik olduğu kadar siyasi amaçlar taşıdığını düşünüyor.

Aa
00:00 - 25/07/2014 Cuma
Güncelleme: 12:42 - 25/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
  Avrupa'nın gözü Ukrayna'nın  gaz rezervlerinde
Avrupa'nın gözü Ukrayna'nın gaz rezervlerinde

Kırım ve Ukrayna'daki gelişmelerden sonra Rusya'ya yaptırımlar uygulamaya başlayan Avrupa Birliği (AB), Güney Akım'ın dondurulması konusunda, projeye dahil ülkelere baskı yaparken, Kremlin yönetimi ise diplomatik temaslarında Güney Akım'ın "tüm tarafların çıkarına bir proje" olduğu ve "politize edilmemesi" gerektiği fikrini ön plana çıkartıyor.

Batı ile Rusya arasında adeta "strateji savaşına" dönüşen Güney Akım'ı AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, bu proje sayesinde Rusya'nın birden fazla problemi çözme şansı yakalayacağını ifade etti. Rus uzmanlar ancak Güney Akım projesinin başarısız olması durumunda, Rusya'nın çok ciddi sorunlarla karşılaşabileceğini öne sürdü.

Rus uzmanlara göre, Moskova yönetimi, Güney Akım sayesinde sorunlu Ukrayna boru hattına alternatif oluşturmanın yanı sıra yeni pazarlara açılma imkanı elde edecek. Uzmanlar, Kremlin'in bu proje sayesinde bazı AB ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurarak Avrupa'daki Moskova karşıtı havayı yumuşatmayı ve sempati kazanmayı hedeflediğini ifade etti.

"Güney Akım ülkelerinin siyasi çizgisinde kayma var"

ABD ve Kanada Enstitüsü Ortadoğu Sorunları Merkezi Direktörü Aleksandır Şumilin, Güney Akım projesini destekleyen ülkelerde Rusya'nın siyasi çizgisine kayma görüldüğünü ileri sürdü.

AB'nin, Rus gazına bağımlılığı azaltmak için "adeta savaş verdiğini" belirten Şumilin, "Güney Akım siyasi bir proje ve Avrupa'da taşların yerinden oynamasına neden olabilir. AB, Rusya'ya olan gaz bağımlılığının politik alana yansımaması için, alternatif yollar arıyor ve gaz bağımlılığından kurtulmaya çalışıyor" dedi.

Rusya'nın finans alanındaki Ombudsmanı Pavel Medvedev, Avrupa'nın Rusya ile kısa vadeli projelerde bulunmak istemeyeceğini kaydederek "Uzun vadede ise Rusya'ya olan bağımlılıktan kurtulmak istiyorlar. Avrupa bunu 5 yıl içerisinde ciddi ciddi konuşmaya başlayabilir ama bu, Avrupa'nın ne gibi fedakarlıklar yapmaya hazır olduğuna bağlı" değerlendirmesinde bulundu.

"Güney Akım başarısız olursa Rusya'nın bütünlüğü tehlikeye düşer"

Medvedev, Güney Akım projesinin başarısız olması durumunda, Rusya'nın, "ülkenin bütünlüğü dahil olmak üzere" çok ciddi problemlerle karşılaşabileceğini öne sürdü.

Avrupa'nın Rus gazına alternatifi bulmasının çok zor olmadığını söyleyen Medvedev, "Bu yönde İran'la bazı ilişkiler kuruluyor. Amerikalılar tankerlerle gaz sevkiyatına hazır. Avrupa kendisi için biraz pahalı da olsa Rus gazıyla münasebetini kesebilir ama Rusya, gazı elinde kalırsa ciddi problem yaşar" diye konuştu.

Medvedev, projeyle ilgili kötü senaryolardan bahsederken "Eğer Avrupa, Rus gazının alternatifini bulur ve satın almaktan vazgeçerse Rusya'da doğalgaz fazlası oluşur, bu da zamanla ekonomik kriz çıkmasına neden olur. Rus ekonomik yapısının böyle bir krizi kaldıracağını düşünmüyorum" ifadesini kullandı.


Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Bölgesel Ekonomi ve Ekonomi Coğrafyası Bölümü Başkanı Aleksey Skopin, Ukrayna'nın doğusunda, bugünlerde Kiev yönetimiyle Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmaların devam ettiği bölgedeki rezervlerin işlenmesi durumunda, Rus gazına alternatif olabileceğine dikkati çekti.

Skopin, Kiev'in bu nedenle bölgeyi kaybetmek istemediğini savunarak "Hesaplar gaz rezervi üzerine yapılıyor. Buradaki rezerv Rus gazına alternatif olabilir. Bu nedenle Amerikalı ve Avrupalı şirketler Ukrayna gaz taşıma sistemini özelleştiriyor" dedi.

Rus uzman, AB'nin Güney Akım projesinin dondurulması için yaptığı baskının, Rus doğalgazına olan bağımlılıktan kurtulmak için atılan ilk adımlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

10 yıl önce