|

Bakan Çağlayan: Ne olur icat çıkarın

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye''nin artan ihracatına uyumlu olarak yeni bir üretim modeline geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Cihan
00:00 - 16/03/2013 Cumartesi
Güncelleme: 17:22 - 16/03/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Bakan Çağlayan: Ne olur icat çıkarın
Bakan Çağlayan: Ne olur icat çıkarın

Bu çerçevede yeni fikir ve uygulamaların önemini vurgulayan Çağlayan, ''Bizim büyüdüğümüz yapıda birtakım yanlışlar vardı. Büyükler bizi ''İcat çıkarma'' diye paylardı. Buna karşın ben çocuklara ve gençlere ''Ne olur icat çıkarın'' diyorum. Çünkü icat çıkaranların ekonomide nerelere geldiğini, çıkarmayanların nerelerde kaldığını görüyorum.'' ifadelerini kullandı.

6. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması Ödül Töreni yapıldı. Törene Ekonomi Bakan Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Orta Anadolu Ağaç İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kahraman da katıldı. Törendeki konuşmasında, Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyonun tekrar ele alınması gerektiğni söyleyen Çağlayan, ''İhracat birim kilogram fiyatında Almanya ve İtalya''nın konumunda olsak mobilyada 2 milyar dolar değil, 4 milyar dolar ihracat yapardık. Ama bundan böyle Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyona odaklanacak; 2023 için konulan 6 milyar dolar hedefini yakalayacağız. Çin bir ihracat devi. Mobilya ihracatı 40 milyar dolar. Ülkenin birim kilogram fiyatı o denli önemli değil. Ürünlerinde tasarıma ve kaliteye önem veren Almanya ise Çin''in ardından geliyor. Almanya''nın mobilya ihracatı 13 milyar dolar. Yani mobilyada ilk 3''te yer alanların dünya ihracatında da ilk 5-10''un içinde bulunduğu ortada. Biz de bu tabloyu görerek yükte hafif pahada ağır ürünler ortaya koymalıyız. Katma değerli üretim yapmalıyız." dedi.

Çağlayan, Türkiye''nin de mobilyada geldiği yerin önemli olduğnu, 500 bin elemana istihdam sağladığını yurt içinde 9-10 milyar lira seviyesinde satışa sahip olduğunu belirterek, "Mobilyayı sevimli kılan sadece bunlar değil, Onu en sevimli kılan net ihracatçı olması. Bu alanda ihracat ithalatı geçiyor. Malum 2012''te toplam ihracatımız 152,6 milyar dolar. Mobilyanın burada 2 milyar dolar payı var. Sektörün 2023 için belirlenen ihracat hedefi de 6 milyar dolar. Bu rakam 2023''ten evvel mutlaka yakalanmalı." diye konuştu.

Konuşmasında genel ekonomiye de değinen Çağlayan, 2003''te Türkiye''nin milli gelirinin 230 milyar dolar olduğuna temas ederken, Türkiye''nin 10 senede milli gelirini 3 kat artırdığını, dünya mali bunalımına rağmen büyüdüğünü söyledi. Çağlayan, "Ülke, 10 sene evvel toplam 36 milyar dolar ihracat yapardı. Şu an ne mutlu 6 birliğimiz 41 milyar dolar ihracat yapıyor. O dönem milli gelir 3 bin 500 dolardı. Ne mutlu 11 bin dolar rakamını gördük. Bunalımın ardından Avrupa''da 4 milyon birey gelirinden oldu, Türkiye''de 5 milyon bireye istihdam sunuldu. Nisan ayında 2012 büyüme rakamları açıklanacak. Milli gelirimiz 800 milyar doları bulacak. Hollanda''yı geçip dünyanın 17., Avrupa''nın 6. Ekonomisi olacağız. Diliyoruz Türkiye artık Galatasaray gibi devler liginde oynasın." dedi.

2023 hedeflerine önemle eğildiklerini anlatan Zafer Çağlayan, şöyle devam etti:

"Atatürk ve arkadaşlarına en büyük armağanımız 2023 hedeflerini yakalamak olacak. Türkiye''yi büyük ve müreffeh kılmak olacak. Bu duygu ve anlayışla 152,6 milyar dolar ihracatı 500 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye''yi ilk 10 ekonomi içine sokacağız. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı. Bunun için üretime, Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyona daha duyarlı ve ilgili olmalıyız. Ben de bir sanayiciyim. 5-10 sene evvel tasarım, Ar-Ge, inovasyon bizi sanayici olarak ilgilendirmezdi. İyi arabalar, iyi evler alırdık çünkü rekabet yoğun değildi. Enflasyon bizi korurdu. Ama artık durum böyle değil. Türkiye dünya ile rekabet ediyor. İhracatımız da artıyor. Buna uyumlu olarak yeni bir üretim modeline geçmeliyiz. Ar-Ge, Ür-Ge, inovasyonu tekrar ele almalıyız. Birim kilogram fiyatımız 1,58 dolar. Eğer Almanya, İtalya seviyesinde olsak şu an mobilyada 2 milyar dolar değil 4 milyar dolar rakamlarını görürdük. Ama 2023 için belirlenen 6 milyar dolar hedefi var. Ar-Ge, Ür-Ge, inovasyon ile bu hedefi 2023''e gelmeden yakalayacağız."

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracatçılar olarak tasarım, Ar-Ge ve inovasyonun ardında durduklarını beyan etti. Katma değerli üretimi artırma adına, gençlerin fikir ve uygulamalarına katkıda bulunacaklarını taahhüt etti. 2023 için mobilya sektörünün 6 milyar dolar ihracat hedefi koyduğunu bildiren Büyükekşi, bu minvalde genç beyinleri ve tasarımları teşvik edeceklerini duyurdu.

ÇAĞLAYAN VE BÜYÜKEKŞİ''NİN PİNG PONG KEYFİ

6. Ulusal Mobilya Tasarımları Yarışması Ödül töreni renkli görüntülere de sahne oldu. Törenden evvel bir ara Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile ping pong oynadı. Tasarım yarışmasına katılan öğrencilerle sohbet etti.

Zafer Çağlayan, son olarak yarışmada derece elde eden ilk, orta öğretim ile lisans öğrencilerine ödüllerini takdim etti. Ödül töreni sırasında sahneye doğru yürüyen kediyi görüp şaşıran Çağlayan''ın ''Kedi de mi tasarımla alakalı mı?'' sözleri gülüşmelere neden oldu.


11 yıl önce