|

Bakan'dan Flaş 3.havalimanı açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 23 Aralık'ta yapılan soruşturmayla ilgili olarak havalimanı yapımında ihaleyi alan iş adamlarının üzerine konan tedbirin kaldırılmaması halinde, havalimanı yapımının aksayacağını söyledi.

İha
00:00 - 11/01/2014 Cumartesi
Güncelleme: 20:04 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Bakan'dan Flaş 3.havalimanı açıklaması
Bakan'dan Flaş 3.havalimanı açıklaması

Bakan Mehmet Şimşek, AK Parti hükümetinin cemaate gönül veren samimi insanlarla sorununun olmadığını, sorunlarının siyasi operasyona kalkışanlarla olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hükümetinin cemaate gönül veren samimi insanlarla sorununun olmadığını, sorunlarının siyasi operasyona kalkışanlarla olduğunu belirterek, ''Milli iradeye karşı gelenlerle bizim sorunumuz. 23 Aralık'ta açıklanan bir soruşturma var. Çok ilginç soruşturma. İstanbul'a 150 milyon kişilik üçüncü bir havayolunu yapmak için adım attığımızda Gezi olaylarında ve son olaylarda hedef alındık. Bu son soruşturmada biliyorsunuz havaalanı işine giren iş adamları hakkında tedbir kararı alındı. Bu tedbir kararı kaldırılmazsa, o havalimanı yapımı ciddi derecede tehlikeye girecektir'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Titanic Deluxe Otel''de Türk Hava Yolları (THY) tarafından düzenlenen Yönetim Zirvesi 2014 Semineri'nin ardından, AK Parti Antalya İl Teşkilatı tarafından Erdem Beyazıt Kültür Salonu'nda düzenlenen ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Ülke Gündemi ve Son Olaylar' konulu konferansa katıldı. Konferansa; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Menderes Türel, İl Başkanı Mustafa Köse, Milletvekili Hüseyin Samani ve vatandaşlar katıldı.

THY''NİN 2014 İÇİN ÖNGÖRDÜĞÜ CİRO 16 MİLYAR DOLAR

THY''nin 2014 zirvesi seminerinin ardından partilileriyle bir araya gelen Bakan Şimşek, THY''nin son durumu hakkında bilgiler aktardı. Şimşek, ''Türk Hava Yolları bundan 10 yıl önce pek kar eden bir havayolu şirketi değildi. Bütün dünya havayolundan yüzde 2''lik pay alıyor. Lufthansa''dan sonra Avrupa''nın en büyük ikinci havayoludur. Türk Hava Yolları bugün çalışan sayısını 10 binden 40 bine çıkarmış durumda. 2014 yılında da öngördüğü ciro 16 milyar dolar. Son gelişmeler değerlendirildiğinde birçok şey sürpriz değil'' şeklinde konuştu.

''TEDBİR KALDIRILMAZSA HAVALİMANI YAPIMI AKSAR''

Türkiye''nin kendi bölgesinde çok yol kat ettiğini belirten Şimşek, 23 Aralık'ta yapılan soruşturmayla ilgili olarak havalimanı yapımında ihaleyi alan iş adamlarının üzerine konan tedbirin kaldırılmaması halinde, havalimanı yapımının aksayacağını söyledi. Bakan Şimşek, ''Türkiye kendi bölgesinde ve dünyada hem yumuşak yönünü hem de gücünü gösterme bakımından önemli mesafe kat etti. THY''de aynı şekilde bunda bir paralellik var. 23 Aralık'ta açıklanan bir soruşturma var. Çok ilginç soruşturma. İstanbul Atatürk Havalimanı 30 milyon yolcu kapasiteli yapıldı. Şu anda yıllık İstanbul''a gelen 50 milyon kişi kullanıyor. 150 milyon kişilik üçüncü bir havayolunu yapmak için adım attığımızda Gezi olaylarında ve son olaylarda hedef alındık. Bu son soruşturmada biliyorsunuz havaalanı işine giren iş adamları hakkında tedbir kararı alındı. Bu tedbir kararı kaldırılmazsa o havalimanı yapımı ciddi derecede tehlikeye girecektir. Kredili erişim için bu tür davalar engel oluşturabilir. Komplo teorilerine inanmasanız da Türkiye''nin önemli ölçüde hedef alındığını görebilirsiniz'' diye konuştu.

"ORTAOKUL TERK SERMAYEYLE MUCİZE GERÇEKLEŞTİRDİK"

AK Parti ile izlenimlerin değiştiğini de ifade eden Şimşek, 2002 yılında toplanan vergilerin yüzde 86''sının borç ve faiz ödemeye gittiğini ve bu nedenle ülkenin uçurumun eşiğine geldiğini söyledi. Şimdilerde geçmişe büyük oranda yatırım yaptıklarını da belirten Şimşek, şunları kaydetti: ''2002''de Türkiye topladığı vergi gelirlerinin yüzde 86''sını borcun faizine ödüyordu. Geriye de eğitim, sağlık ve altyapı için bir şey kalmıyordu. Ülke uçurumun eşiğindeydi. AK Parti'yle bu izlenim değişti. Şimdi biz çocuklarımıza çok ciddi yatırım yapıyoruz. Şu anda vergilerin yüzde 23''ü eğitime gidiyor. Bu da bizim 50 yıllık geleceğimizi şekillendirecek. Türkiye eğitim ortalamasına bakıldığında 25 yaş üstü nüfus ortaokul terk bir nüfustur. Ortaokul terk bir beşeri sermayeyle Türkiye aslında bir mucize gerçekleştirmiştir. Bunu da siyasi istikrarla gerçekleştirdi. 70 yılda 59 hükümet gelmiş hükümetlerin ortalama ömrü 17 ay olmuş.''

''SİYASİ İSTİKRARSIZLIKTAN ÇOK ÇEKTİK''

Türkiye''nin siyasi istikrarsızlıktan çok çektiğini, Menderes ve Özal zamanında bir miktar çıkış yakalandığını belirten Şimşek, şimdilerde AK Parti sayesinde ciddi bir çıkış yakalandığını söyledi. Bu durumun bazı kesimleri ciddi derecede rahatsız ettiğini de kaydeden Şimşek, ''Türkiye siyasi istikrarsızlıktan çok çekti. Menderes ve Özal döneminde bir miktar çıkış yakalandı.

Bir de şimdiki zamanlarda en önemli çıkışını yakaladı. Bu durum demek ki bazı kesimlere ciddi rahatsızlık veriyor. Karmaşık etnik sorunu demokratik yollarla çözen başka ülke yok. İlk defa Türkiye'de çözüm süreciyle Türkiye Kürt sorununu daha çok hak ve özgürlüklerle çözmek üzereyken sorunlar oluyor. Kaynaklarını terörle mücadeleye değil de sağlığa, altyapıya ve eğitime aktaracak. Bütün bunlar olurken birdenbire ülke karışıyor. Siyasi istikrara yönelik tehdit söz konusu. O nedenle hepimize büyük iş düşüyor. Hepimizin çok çalışıp, partimizin dolayısıyla hükümetin geleceğini sağlamamız lazım. Türkiye''nin temelleri sağlam. 2001 yılında Türkiye o krizi yaşarken temeller zayıf olduğu için en ufak bir sorunda ülke büyük bir kaosa giriyordu.

Bugün öyle değil. Kamu maliyesi sağlam. Vergi gelirlerinin yüzde 15''i faizlere gidiyor, gerisi milletimize kalıyor. Bütün bu olanlara rağmen, küresel krize rağmen bankalar batmadı ve sizlerin parasını bankaları kurtarmak için harcamadık. Dünyanın hemen her ülkesinde bankalar battı. Bakmayın muhalefet çok şey söylüyor. Sorunlarımız var ama bu sorunları çözecek gücümüz var. Bu sorunları da aşarız. Sahadaki çalışmalar önemli. Önümüzdeki günlerde hepimize çok iş düşüyor'' dedi.

OPERASYONLARI DEĞERLENDİRDİ

Son zamanlarda yapılan operasyonları da değerlendiren Şimşek, şöyle devam etti: ''23 Aralık'ta açıklanan iddianamede bazı konulara baktım çok yanlış şeyler var. Özelleştirmenin kapsamında 14 termik santral çıkarılmış, birisine ihalesiz verilecekmiş. Bütün o termik santraller özelleştirme kapsamında yani külliyen yalan. Bizim AK Parti döneminde yaptığımız bütün ihaleler televizyonda da halka açık yapılmıştır. İstanbul Etiler'de yapılan polis okulunun arsasının bir kişiye verildiği söyleniyor. Tamamen yalan. Bu örnekler yapılan operasyonun siyasi operasyon olduğunu açıkça gösterir. Buna rağmen iddianamede adı geçen iş adamlarına tedbir kararı alınmıştır. Bu durum da yargının ne kadar siyasallaştığının açık göstergesidir. Bunu milli iradeyle aşacağız.''

''CEMAATE GÖNÜL VEREN SAMİMİ İNSANLARLA SORUNUMUZ YOK''

Operasyonlardan sonra hükümet-cemaat arasında sorun olmadığını belirten Şimşek, "Açık ve net olarak cemaate gönül veren samimi insanlarla sorunumuz yok, olamaz. Bizim sorunumuz siyasi operasyona kalkışanlarla. Milli iradeye karşı gelenlerle bizim sorunumuz. Olup bitenlerin ekonomiye yansıması şöyle. Türkiye'nin temelleri sağlam. Kamu maliyesi hiçbir zaman olmadığı kadar güçlü. Biz bu tür olaylara reform yaparak tepki vereceğiz. Daha şeffaf bir toplum için adımlar atacağız. Ben inanıyorum milli irade sandıkta tecelli edince bunlar geride kalacaktır. Dünyada para musluklarının kısıtlandığı döneme giriyoruz. Bir miktar da cari açık var. Bu dengesizlikler giderilecek. Türkiye giderek birçok teknolojik icatları ihraç etmeye başladı. Muhtemelen bu da rahatsızlık veriyor. Daha çok çalışarak daha çok rahatsızlık vermemiz lazım. Son anketlerde gösteriyor ki partimize büyük bir tecelli var. Bunun bir siyasi operasyon olduğu yönünde vatandaşlarımızın büyük bir teveccühü var" diye konuştu.

Bakan Şimşek, konuşmasının ardından partililerle kısa bir sohbet ettikten sonra, konakladığı otele geçti.


10 yıl önce