|

Birleşmelerde sermaye piyasalarından yararlanın

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye'de geçen yıl birleşme ve satın almalarda 15 milyar dolarlık bir performans gösterildiğini belirterek, 'Kriz öncesinin dörtte üçünü yakalamış durumdayız" dedi. Turhan, şirketlere "Birleşme ile satın almaya büyük miktarda harcama yapmanız gerektiğinde sermaye piyasalarından istifade edin" çağrısında bulundu

00:00 - 9/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 9/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Birleşmelerde sermaye  piyasalarından yararlanın
Birleşmelerde sermaye piyasalarından yararlanın

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, şirketlere, "Birleşme ile satın almaya büyük miktarda harcama yapmanız gerektiğinde sermaye piyasalarından istifade edin" tavsiyesinde bulundu. Turhan, Türkiye'de geçen yıl birleşme ve satın almalarda 15 milyar dolarlık bir performansın gösterildiğini belirterek, 'Bu fena değil. Kriz öncesi performansımızın hemen hemen dörtte üçünü yakalamış durumdayız" dedi.

FİNANSMAN GÜÇ OLACAK

İbrahim Turhan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)'nin 'Türkiye'de Birleşme ve Devralmalar: Rekabetçi Olmak İçin Nasıl İşbirliği Yapılmalı?' konulu seminerine katıldı. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in ev sahipliğini yaptığı seminerde şirket yöneticilerine hitap eden Turhan, gelecek senelerde banka kaynaklı finansmanın güç ve pahalı hale geleceğini belirtti. Bu minvalde sermaye piyasalarının bankalara göre daha önemli ve yararlı bir kanal olabileceğine işaret etti. Turhan, "Şirketlerin birleşme ve satın almalara büyük miktarda harcama yapması gerektiğinde sermaye piyasalarından istifade edilmeli" dedi. Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve teşvik paketinin önemini vurgulayan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise "Bunlarla ekonomi daha güçlenecek. Birleşme ve devralmalar artacak" ifadelerini kullandı. Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırım miktarının arttığını, artmaya da devam edeceğini dile getiren Boyner, bu anlamda Türkiye'nin önemli adımlar attığını da sözlerine ekledi.

4 DOSYAYA KIRMIZI KART

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'de stratejik ve finansal amaçlı birleşme ve devralmaların arttığını gördüklerini belirterek, "Geçen yıl toplamı 15 milyar doları bulan 241 anlaşma ile birleşme ve devralma işlemleri rekor kırdı" dedi. Rekabet Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Karakelle, 15 yıldır devralma ve birleşmelere ilişkin kurula binin üzerinde dosya geldiğini ve bunlardan 4'üne kırmızı, 20'sine sarı kart gösterdiklerini, kalan dosyaların tamamına ise izin verildiğini bildirdi. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Mali İşler Başkanı Cem Karakaş da, holding olarak geçen yıllar ortalaması olarak yılda 10'un üzerinde alma satma işlemi yaptıklarını, ilk 10 işlenin 4'ünün de kendi işlemleri olduğunu dile getirdi. TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Başkanı Hasan Süel ise, sermayenin yönünü dünyada risk yönetimini iyi yönetebilen ülkeler, sektörler ve şirketler belirlediğini belirtti.


İMKB-Makedonya Borsa kardeşliği

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile Makedonya Borsası arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. İMKB'den yapılan açıklamaya göre, Makedonya Borsası'nın 4 Mayıs'ta, Üsküp'te gerçekleştirilen 13. Genel Kurulu'nda, İMKB Başkanı İbrahim Turhan ile Makedonya Borsası Genel Müdürü Ivan Sterıev tarafından imzalanan mutabakat zaptı, iki borsa arasındaki mevcut işbirliğinin geliştirilmesini öngörüyor. İMKB ile Makedonya Borsası'nın işbirliği yapmayı amaçladığı alanlar arasında, menkul kıymet alım-satımı, emir yönlendirme, menkul kıymetlerin kotasyonu, takas ve saklama, veri dağıtımı, gözetim gibi konularda karşılıklı know-how aktarımı yer alıyor.


Olumlu ortam için vergileri düzenleyin

Ageas Europe Üst Yöneticisi (CEO) Steven Braekeveldt, Türkiye'de çok sayıda sigorta şirketi bulunduğunu ve mutlaka konsolidasyonun görüleceğini belirterek, 'Şirketlerin çoğu zarar ediyor. Bunun önlenmesi gerekir' dedi. Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar kurumsal işe girme fikrinden yola çıktıkları Acıbadem işinde aslında sermaye piyasalarını iyi değerlendirdiklerini söyledi. Morgan Stanley & Co Yöneticisi Scott Matlock ise, Türkiye'nin vergiyle ilgili konuları düzeltmesi, birleşme ve devralmalar açısından bilginin kalitesini yükseltmesi halinde çok olumlu bir uluslararası yatırım ortamı oluşturabileceğini vurguladı.


12 yıl önce