|

Borusan, Maya ile enerjiye hızlı girdi

Brightwell Holdings BV iştiraklerinden Maya Enerji'nin yüzde 70 hissesini satın alan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, "Enerji, büyük oyuncuların kazanacağı bir sektör. Biz iddialı ve farklı olacağız" dedi

Ekonomi Servisi
00:00 - 8/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:42 - 8/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Borusan, Maya ile enerjiye hızlı girdi
Borusan, Maya ile enerjiye hızlı girdi

Borusan Holding, Brightwell Holdings BV iştiraklerinden Maya Enerji'nin yüzde 70 hissesini satın alarak enerji sektörüne adım attı. Borusan ve Maya Enerji'nin geleceğe yönelik planları Borusan Holdig Üst yöneticisi (CEO) Agah Uğur, Brightwell Holdings BV Başkanı Alphan Manas, Maya Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Betil ve Maya Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Melik'in katıldığı bir basın toplantı ile kamuoyuna duyuruldu.

EPDK'DAN İZİN ALINDI

Borusan CEO'su Agah Uğur, grup olarak 1 yıl önce yeni bir konuda faaliyet gösterme kararı aldıklarını belirterek, bu karara yönelik Borusan'ın Brightwell Holdings BV ile iş birliği oluşturduğunu ifade etti. Uğur, "Borusan, Brightwell Holdings BV iştiraklerinden Maya Enerji'nin yüzde 70'ini bu kapsamda satın almıştır. EPDK'dan izinlerimiz çıkmış, ortaklığımız resmiyet kazanmıştır" dedi. Maya Enerjinin 118 megavatlık hidroelektrik santral lisansı bulunduğunu ifade eden Uğur, bununla ilgili çalışmaları en geç 1 yıl içinde tamamlamayı düşündüklerini aktardı. Uğur, enerjide kurulu güç olarak 500 megavata çıkmayı amaçladıklarını dile getirirken, ikinci aşamada ise diğer enerji kaynaklarına yönelerek bin megavata ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

YABANCIYLA DEVAM

500 megavatlık kurulu güce ulaşmak için 650-700 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsedilebileceğini, bunun kısa aşamada gerçekleşecek 250 megavatlık kısmının yaklaşık 300 milyon dolara mal olacağını aktaran Uğur, "İkinci aşamada ise bin megavatlık bir güce ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu yabancı bir ortakla yürütebiliriz" dedi.

Maya Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Betil ise lisans başvuruları hakkında bilgi verdi. Bu ay toplam 160 megavat kurulu güce sahip rüzgar enerjisi santrali için lisans başvurusu yaptıklarını aktaran Betil, "Hedefimiz yıl sonuna kadar ihalelerin tamamlanıp kış mevsiminin hemen akabinde yatırımlara başlamak" dedi. Maya Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Melik de soru üzerine, nükleer enerjinin gündemlerinde olmadığını, ancak elektrik dağıtımı konusunu değerlendirdiklerini ifade etti.


Çöpten enerji elde edeceğiz

Merkezi Hollanda'da bulunan Türk Yatırım Şirketi Brightwell Holdings BV Başkanı Alphan Manas da, Borusan ortaklığında Maya Enerji ile önemli enerji yatırımları yapacaklarını dile getirdi. Manas, "Hidroelektrik santrallerinin yanı sıra termik, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları da ilgi alanımızda. Ayrıca enerji alanında Türkiye'yi çok önemli yeniliklerle tanıştıracağız. Bunların en çarpıcı olanı Türkiye'de bir ilk olacak olan ABD'de patentlenmiş yeni bir yöntemle çöpten enerji elde etmek" diye konuştu. Bu enerjiyi üreten bir şirkete yatırım yaptıklarını ve hisselerini Maya'ya devrettiklerini anlatan Manas, bununla ilgili Türkiye'de çalışma yapılabileceğini söyledi.




16 yıl önce