|

"Bu bir şehir efsanesi"

Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması sağlığımızı nasıl etkiler?

Ajanslar
00:00 - 6/12/2012 Perşembe
Güncelleme: 13:43 - 6/12/2012 Perşembe
Yeni Şafak
"Bu bir şehir efsanesi"
"Bu bir şehir efsanesi"

Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, baz istasyonların şehir dışına çıkarıldığı zaman mobil haberleşme yapılamayacağını, bunun vatandaşa iyi anlatılması gerektiğini belirterek, ''Bu konular maalesef Türkiye'de ajite ediliyor, şehir efsanesi haline getirildi'' dedi.

Baz istasyonları azaltıldığı zaman, cep telefonlarının uzaktaki baz istasyonuna ulaşmak için daha fazla enerji harcadığını ifade eden Acarer, ''O zaman kafanıza, kulağınıza dayadığınız bu cep telefonları çok daha riskli hale geliyor, bilimsel araştırmalar bunu açıkça ifade ediyor'' diye konuştu.

"BAŞKA SEÇENEK YOK"

Bazı belediyelerin baz istasyonu kurulması konusunda yardımcı olurken, bazılarının ise pürüzler çıkarttığını anlatan BTK Başkanı Acarer, şunları söyledi:

''Maalesef baz istasyonu sökülme kararı veriliyor. Diyelim ki baz istasyonu söküldü ve mobil haberleşme sona erdi. O sırada mobil haberleşmenin kesilmesinden dolayı vatandaş maddi manevi zarara uğradı ve kalktı baz istasyonunun söken hakkında dava açtı. Bunun sorumlusu kim olacak, bunların tazminatını kim ödeyecek? Bu olayların yaşanması kaçınılmaz. Siz yerleşim yerinden baz istasyonlarını çıkarırsanız orada mobil haberleşme yapılmaz. Başka bir seçenek yok" şeklinde konuştu.

BAZI KRİTERLER VAR

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, elektromanyetik

''Bilim insanları, elektromanyetik dalgaların insan sağlığına olan etkisini araştırarak bir kriter geliştirdiler. Bu kriter, insan vücudu sıcaklığını bir derece artıran ve zararlı kabul edilen 2.000 volt/metre olarak belirlenmiştir. Buna göre, baz istasyonları gibi elektromanyetik dalga yayan cihazlarda, uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen zararlı olmadığı bilinen standart, bu değerin 50'de biri olan 41 volt/metre olarak uygulanmaktadır.'' dedi.

KANIT YOK

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necmi İlhan da elektromanyetik alanların yeni bir fenomen olmadığını belirtti. İlhan, sadece baz istasyonları değil, ev aletleri ve endüstriyel üretimde de maruziyet olduğunu ifade etti. Sağlıklı gönüllülerde yapılan deneyler, çevrede veya ev ortamında maruziyetin zararlı bir etkiye neden olmadığını belirten Doç. Dr. İlhan, şöyle dedi:

''Zararlı olabilecek daha yüksek düzeyde elektromanyetik alan maruziyeti ulusal ve uluslararası kurallar ile kısıtlanmıştır. Bu kısıtlama Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komitesi standartları ile belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü de bugüne kadarki bilimsel kanıtların elektromanyetik alana maruz kalma ve belirtiler arasındaki bağlantıyı desteklemediğini belirtmektedir. Mevcut bilgilerimize göre, elektromanyetik alanların en çok tartışılan olası sağlık etkileri olan gebelik döneminde ve olası kanser etkilerinde epidemiyolojik olarak anlamlı bir artış bulunmamaktadır.''


11 yıl önce