|

Bu simide zam yok

Pekmez şerbetine batırılarak susamsız üretilen Giresun simidinin fiyatı, susama yapılan zamdan etkilenmedi.

Aa
00:00 - 27/11/2013 Çarşamba
Güncelleme: 16:11 - 27/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Bu simide zam yok
Bu simide zam yok

Son günlerde susama yapılan zam dolayısıyla fiyatı artış gösteren simit, susamsız üretildiği Giresun'da 40 kuruştan satılıyor. Yaklaşık 6 ay önce fiyatı 10 kuruş artırılarak 40 kuruştan satılmaya başlanan simitte zamdan önceki 3 yıl ise hiç fiyat artışına gidilmemiş.

Susamsız "Giresun simidi", hamuru hazırlandıktan sonra kaynamış suyun içerisine atılarak bir süre karıştırılıyor, ardından içerisinde pekmez şerbeti bulunan kazana batırılıyor. Daha sonra fırına sürülen simit, şerbetin verdiği tatla lezzetini buluyor.

Giresun Fırıncılar Odası Başkanı Hamdi Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte üretilen simidin susamsız olması dolayısıyla zam derdinin bulunmadığını söyledi.

Simidin 40 kuruşa satıldığını ve Giresunlular tarafından bolca tüketildiğini dile getiren Demir, "Bu simit tadıyla bir hayli ünlüdür ve ABD dahil bazı ülkelere hemşehrilerimiz tarafından hediye olarak götürülebiliyor. Simidin fiyatı da halkımız rahatlıkla tüketebilsin diye ucuzdur. Un fiyatları arttı, giderler arttı ancak biz zam yapmadık, ufukta da bir zam görünmüyor" dedi.

Demir, 1 lira 40 kuruşa satılan simidin pahalı olduğunu belirterek, "Bence 1 lira 40 kuruş simidin hakkı değil, pahalı bir rakam pahalı. Biz susamlı simidi 75 kuruşa satıyoruz, onların gramıyla aynı. Oda başkanı olarak ben bu rakamı pahalı buluyorum ancak onların kararına da saygı duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Giresun'da 30 yıldır simit ustalığı yapan Mustafa Alaca ise pekmezin simide ayrı bir çıtırlık ve lezzet verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Susamsız simidimiz peynir ve çökelekle lezzetli bir şekilde tüketilebilir. Susamı olmadığı için insanların midesine de dokunmaz. Giresun yöresinde sevilen bir simit, kent halkı susamlı simidi tercih etmez. Giresun'da susamlı simide rağbet yok, yapımı da az. Susamlıya göre maliyet avantajı da var."


10 yıl önce