|

Buğdaya 'bor' dopingi

Enerji Bakanı Hilmi Güler, buğday, yonca ve zirai ürünlerde üretim artışı sağlayan bor mineralini mikro besleyici olarak bor eksikliği olan yerlerde kullanacaklarını söyledi

Anka
00:00 - 3/11/2007 Cumartesi
Güncelleme: 00:44 - 3/11/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Buğdaya 'bor' dopingi
Buğdaya 'bor' dopingi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bor eksikliği olan yerlerde bor minerali kullanarak, buğday, yonca ve zirai ürünlerde üretim artışı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen "Girişimci Yatırımcı Zirvesi" Ritz Carlton Oteli'nde başladı. Zirvenin açılışında konuşan Güler, Türkiye'deki enerji kaynaklarından ve boru hattı projelerinden bahsetti. Güler, Anadolu'da çoban ateşi yakıldığını, bu ateşin kış gecelerinde hem ısıttığını hem de geceyi aydınlattığını belirterek, genç girişimcilerle Anadolu'nun bağrında çoban ateşi yakacaklarını söyledi. Güler, Türkiye'nin enerji varlıklarını daha yeni keşfettiğini belirterek, petrol fiyatlarının yüksek seyrettiği bir dönemde çevre dostu, yenilenebilir enerji kaynakları oluşturma çabası içinde olduklarını vurguladı.

'RÜZGARI 21'İNCİ ASIRDA KEŞFETTİK'

Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki kurulu gücünün iki katı oranında müracaat aldıklarını belirten Güler, "Rüzgarımızı 21. asırda keşfettik. Şu anda Türkiye'de 17 megawat olan kurulu gücümüzü 200 megavata çıkarıyoruz. 3 sene içinde 400 megavatı aşmayı hedefliyoruz. 800 proje var. Bu 800 KOBİ anlamına geliyor. Rüzgar tribünlerinin Türkiye'de imal edilmesi önem taşıyor. Dünyada tribün yapan şirketlerin kapılarında kuyruklar oluşuyor. 2-3 sene beklemek zorunda kalıyorsunuz. Bunları birlikte, Türkiye'de yapabiliriz. Bu noktada iyi adımlar atmalıyız" diye konuştu. Güler, genç grişimcileri bu alanda yatırıma çağırdı.

ÇATILAR GÜNEŞ PİLİNE DÖNÜŞECEK

Bakan Güler, Türkiye'nin güneş enerjisini de kullanmaya başlayacağını dile getirerek, Türkiye'deki binaların kiremitli çatılarını güneş pillerine dönüştürülmek üzere yatırımcıları beklediğini, bu alana yatırım yapanlara önemli destek sunacaklarını belirtti.

Türkiye'deki bor minerallerine de değinen Güler, Bor Araştırmaları Enstitüsü kurulduğunu ve bu enstitünün bor minerallerini katma değeri yüksek uç ürünlere dönüştürmek yönünde çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

BOR İLE BUĞDAY ÜRETİMİ ARTACAK

Güler, bor minerallerini kullanarak, yeni bir ürün ortaya koymaya başladıklarını kaydederek, "Boru mikro besleyici olarak, bor eksikliği olan yerlerde kullanırsak, başta buğday olmak üzere yonca ve zirai ürünlerde çok önemli üretim artışı sağlarız" dedi.

Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yatırım Fonu'na ilişkin bilgi veren Avrupa Yatırım Fonu Genel Sekreteri Robert Wagener ise, Avrupa Yatırım Fonu'nun Türkiye'de 54 milyon euroya yaklaşan ve özel fonları içeren anlaşmalar imzaladığını belirtti.



16 yıl önce