|

Bütçe neden açık verdi?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 yılında bütçe açığının 28.8 milyar TL olduğunu söylerken, Aralık ayında bu rakamın 15.5 milyar TL olarak gerçekleştiğini ifade etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının beklenenin biraz üzerinde olduğunu ifade ederken, "Sağlık ve eğitime ek olarak 5 milyar TL verdik. Vermeseydik bütçe sapmayacaktı" dedi.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 15/01/2013 Salı
Güncelleme: 10:17 - 15/01/2013 Salı
Yeni Şafak
Bütçe neden açık verdi?
Bütçe neden açık verdi?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Makroekonomik Gelişmeler ve 2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri'' konulu bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Bakan Mehmet Şimşek, 2012 yılında merkezi yönetim bütçe giderlerinin 360,5 milyar lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 331,7 milyar lira, bütçe açığının 28,8 milyar lira olduğunu bildirdi. Bakan Şimşek, "Eğitime ve sağlığa ek olarka 5 milyar TL verdik. Vermeseydik bütçe sapmayacaktı" açıklamasını yaptı.

Bakan Şimşek şöyle devam etti:

Sağlık ve eğitime ek olarak 5 milyar TL verdik. Vermeseydik bütçe sapmayacaktı. 2013 bütçesine ilişkin beklentilerimiz olumlu. 2013'ü gerçekçi bir bütçe olarak hazırladık ve 2013'e ilişkin tüm tedbirleri aldık. Büyüme hızlanacak. Yüzde 4'ün üzerinde bir rakama doğru gidiyoruz büyüme konusunda. Özelleştirme gelirleri için yapılan transfer Ocak bütçe gelirlerine yansıyacak. Yeni özelleştirme yapmasak bile 2.5 milyar TL bütçeye aktaracağız. Mali disiplini gevşetmeyeceğiz. Mali disipline bağlı kalacağız."

2012 DAHA İYİ BİR YILDI

Bakan Şimşek, 2012'nin Türkiye için görece daha iyi bir yıl olarak kabul edilebileceğini belirtirken, 2011'in son çeyreğinden itibaren ekonominin yumuşak inişe geçtiğini ve kontrollü bir şekilde ekonominin yavaşladığını ifade etti.

Şimşek enerji bağımlılığının cari açığı etkilediğini, enerjide dışa bağımlılık olmasaydı Türkiye'nin 8,1 milyar dolar cari fazla verebileceğine işaret etti. Şimşek Türkiye'nin yumuşak iniş döneminde, gelişmiş ülkelerdeki mali sıkıntılara, Euro Bölgesi'ndeki sorunlara rağmen cari açığını 26,5 milyar dolar aşağı çektiğini de söyledi.

2012 yılında Merkezi Yönetim Bütçe giderlerinin 360,5 milyar lira olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, "2012 tüm ekonomiler için zor bir yıldı. Gelişmiş ekonomilerde bile daralmalar yaşandı. 2012'de potansiyel altında bir büyüme gerçekleşti" diye konuştu.

HEDEF 2023

Bu sene de elimizin güçlü olması kimseyi gevşek davranmaya itmesin diye düşünüyorum. Harcamaları kontrol altında tutmaya devam edeceğiz. 2023 hedeflerine kararlı olarak ilerliyoruz. Son 3 yıla bakarsanız hep altyapıyı, eğitimi, sağlığı önceliklendirmişizdir. Yatırımları teşvik etmek için en cömert en güçlü adımları bu dönemde attık. Ülkemizin iddialı hedeflerini gerçekleştirmesi için çabalarımızı devam ettireceğiz.

TÜRKİYE BORÇLARINI AZALTTI


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 10 yılda bütçe açığının GSYH'ye oranını 9 puandan fazla azalttıklarını belirterek, 'Bunun sayesinde Türkiye borçlarını ciddi bir şekilde azaltma imkanı buldu' dedi.

11 yıl önce