|

Canlı hayvan ihalesinde bir vekil

İhaleyi izleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, "3 firmanın değil 30-40 firmanın katılmasını isterdik. 3 firmanın her zaman için aralarında uzlaşma ihtimali var' dedi.

Aa
00:00 - 4/05/2010 Salı
Güncelleme: 12:59 - 4/05/2010 Salı
Yeni Şafak
Canlı hayvan ihalesinde bir vekil
Canlı hayvan ihalesinde bir vekil

Et Balık Kurumu'nun 4 bin 25 ton kasaplık sığır ithalatı amacıyla bugün düzenlediği ihaleyi izleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, ihaleye katılan 3 firmanın Ankara teslimi 500 ton canlı hayvan için 1 milyon 350 bin avro, 1 milyon 650 bin avro ve 1 milyon 750 bin avro fiyat teklif ettiğini bildirdi.

İhalede ilk tekliflerin alındığı birinci aşamadan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Ögüt, ihaleye sadece 3 firmanın katılmasını eleştirirken, 'ihaleye 3 firmanın değil 30-40 firmanın katılmasını isterdik. 3 firmanın her zaman için aralarında uzlaşma ihtimali var' dedi.

İhaleye, 'Türklerle ve Türkiye'de bağlantısı olan insanların katılmasını da kamuoyunun takdirine sunduklarına' ifade eden Öğüt, şu bilgiyi verdi:

'İhalede teklif veren Hacılar Türkiş Helal Gıda Almanya merkezli. Sahibi Kilisli Rıfat Kazancıoğlu. Ankara teslimi 500 ton kasaplık sığır için 1 milyon 350 bin avro teklif verdi. Dituria Sro firması Slovakya merkezli Makedonyalı bir Türk. Ankara için 1 milyon 650 bin avro teklif sundu. Sc. Agrohilal Srl firması ise Romanya menşeli. Konyalı bir Türk arkadaşa ait. 500 bin ton için 1 milyon 750 bin avro teklif verdi. İhaleye hep Türk arkadaşlar katıldı. İkinci yazılı tekliflerini saat 12.00'de verecekler. Biz CHP olarak et ithalatını değil, yerli üretimin desteklenmesini istiyoruz. Türkiye'yi bu duruma düşüren hükümeti ve bakanlığı kınıyoruz. İthalat yerli üreticiyi batırır. Ama balans ayarı yapılması için bu ithalatı da doğru buluyorum.'

Anadolu'da üreticinin karkas eti kilosu 12-13 liradan kestirtiğini, hükümetin bu fiyatları değerlendirerek doğrudan üreticiden tüketiciye sağlıklı et sunulmasını sağlayacak önlemler alması gerektiğini belirten Öğüt, ihalenin şeffaflığıyla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

'İhalenin basının huzurunda yapılmasını isterdik. Ancak yerin dar olduğu gerekçesiyle sadece görüntü alınmasına izin verildi. Bakanlığa ve EBK'ya ait diğer kamera ihaleyi baştan sona kaydetti. İhaleye Türklerle ve Türkiye'de bağlantısı olan insanların girmesini kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Üç tane değil 30-40 firmanın katılmasını isterdik. Kendi aralarında anlaşacağı gibi bir şüphe uyanıyor. 3 firmanın her zaman için kendi arasında uzlaşma ihtimali var.'

Ensar Öğüt, ihalede Adapazarı ve Adana teslimi kasaplık sığır eti ithalatı için ise teklif verilmediğini bildirdi.

Şartname gereğince ithal edilecek 4 bin 25 ton kasaplık sığırın 500 tonunun Ankara'ya, bin 775 tonunun Adapazarına, bin 750 tonunun Adana EBK'na teslim edilmesi gerekiyor.

İhaleyi izleyen CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan'da ihale şartnamesinin 4 gün önce açıklandığını ve hayvanların teslimi için 10 gün süre verildiğini belirterek, bu sürenin hayvanların seçimi ve karantina açısından yeterli olmadığını öne sürdü. Özkan, '10 günlük süre yeterli değil. Adrese dayalı ihale. Üstelik yerli firmalara açık değil. Yurt dışından firmalar katılıyor' diye konuştu.



Türkiye Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Vakfı eski Başkanı Halil Bilici de, yaptığı açıklamada, yapılan en düşük teklife göre ithal edilecek canlı hayvanın EBK'ya maliyetinin karkas olarak kiloda 10 lira, et olarak da kiloda 12 lira olacağını söyledi. İhaleye Avusturya menşeli Altınstern firması adına katılmak için şartname alan ancak 10 günlük teslim süresini kısa bulduğu için teklif vermeyen Bilici, ihale salonunun önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 1 milyon 350 bin avroluk teklife göre kasaplık sığırın ton fiyatının 2 bin 700 avroya, karkas etin kilo fiyatının ise 5 avroya geldiğini anlattı. Bilici şöyle devam etti:

'Buna göre karkas maliyeti EBK için 10 liraya gelir. Yüzde 16 kesim ve işletme masrafları dikkate alınırsa etin maliyeti 12 liraya çıkar. İthalatçı firma yurt dışından bu hayvanların tonunu 2.200-2.400 avrodan alır. Kesim masraflarını da düşünürseniz bu kadar ithalatın fiyatlara etki etmesi söz konusu olamaz. Ancak olay psikolojik. Marketlerde etin fiyatı 50 liraya kadar çıktı. Ama üreticinin elinden 13-14 liraya çıkıyor. Fiyatların bu seviyeye gelmesinde spekülatörlerin etkisi var. Bunlar Türkiye'yi alışveriş merkezi çöplüğüne döndüren firmalar. Asıl bunlar için önlem alınması gerekir.'

Türkiye'de yılda 1 milyon ton et tüketildiğini, ithal edilecek 4 bin 25 ton kasaplık sığırdan da en fazla 2 bin ton et elde edilebileceğini kaydeden Bilici, bunun Ankara ve İstanbul'un bir günlük et ihtiyacını bile karşılamadığına işaret etti.

EBK'nun günde 600-700 büyük baş hayvan kestiğini hatırlatan Bilici, elde edilen etlerin büyük bölümünün de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TKS) verildiğini hatırlattı. Bilici, ithal edilen hayvanlardan elde edilecek etlerle piyasada fiyatların etkilenmesinin mümkün olmadığını vurguladı. 

14 yıl önce