|

Cibuti''de dev fırsat

Osmanlı''nın 350 yıl yönettiği Cibuti, 150 yıl sonra Türkiye ile buluştu. Afrika''nın 450 milyonluk nüfusu ile 5 milyar dolarlık ticaret potansiyeli taşıyan Cibuti, Türkleri yatırıma davet etti. ASKON, Cibuti Ticaret Odası ile işbirliği anlaşması imzaladı.

HAMİDE HANGÜL / İSTANBUL
00:00 - 24/04/2014 الخميس
Güncelleme: 23:11 - 23/04/2014 الأربعاء
Yeni Şafak
Cibuti''de dev fırsat
Cibuti''de dev fırsat

Osmanlı İmparatorluğu''nun 350 yıl yönettiği Cibuti 150 yıl sonra Türkiye ile iş dünyası aracılığıyla yeniden buluştu. Doğu Afrika''nın en stratejik liman ülkesi Cibuti''nin Ticaret Odası ile Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) işbirliği anlaşması imzaladı. Afrika''da 450 milyonun yaşadığı 19 ülkeye çıkış kapısı olan Cibuti 5 milyar dolarlık iş fırsatı sunuyor.

CİBUTİ''Lİ, TÜRK ORTAK ARIYOR

İmza töreni öncesinde alınan bilgilere göre, Cibuti''nin Türkiye''den ağırlıklı inşaat malzemeleri, gıda, tekstil ve hazır giyim talebi var. Cibutili işadamları da kendi ülkelerindeki yerel şirketlerinde Türk iş adamları ile yine ağırlıklı bu sektörlerde ortaklık kurmak istiyor. ASKON üyeleri arasında da Cibutili şirketlerle ortaklık arayışında olan şirketler bulunuyor.

AMAÇ ALMAK DEĞİL VERMEK

İşbirliği anlaşması imza töreninde konuşan ASKON Başkanı Mustafa Koca, Afrika''da bu bölgeye gittiklerinde ana eksenlerinde birinci hedeflerinin, mutlaka ''o ülkeye ne verebiliz'' olduğunu söyledi. Koca, şöyle devam etti: ''Çünkü bugün dünyada iki tane profil ortaya çıkıyor. Biri ''ne alabilirim'' diyen bir zihniyet, ikincisi ''ne verebilirim'' diyen zihniyet. ASKON; dünyanın her tarafına gidiyor.

Cibuti''ye de gittik. Önce buraya bir tohumun ekilmesi lazımdı. Bu karşılıklı sağlanmış oldu'' diye konuştu.''

VERGİ AVANTAJI VAR

850 bin nüfuslu Cibuti''nin yüzde 95''i Müslüman. Ülke yatırımcılara ciddi vergi avantajları sağlıyor. Yatırımlarda bürokratik ağırlık bulunmuyor. Tek adımla işlerin halledilebildiği bir yatırım ofisi mevcut.

''Osmanlı gitti biz yetim kaldık''

Cibuti Türkiye Büyükelçisi Prof. Dr. Hasan Yavuz, Cibuti''nin eski genel kurmay başkanının bir sözünü şöyle şöyle anlattı: ''Osmanlılar bizlere medeniyet öğretti, siz gittiniz biz yetim kaldık. Ne olur yine dönün.'' Türkiye''nin Afrika açılımı ile Osmanlı''dan 150 yıl sonra Cibuti''ye tekrar döndüğüne işaret eden Büyükelçi Yavuz, ''Bu topraklara 150 yıl sonra giden ilk büyükelçi olmanın gururunu yaşadık. Afrika''da 36 büyükelçiliğimiz açıldı, bu devam edecek. Ben gittiğimde 2 Türk şirketi, 12 Türk vardı. Şu anda 15 şirketimiz ve yaklaşık 300 Türk var'' diye konuştu.

Cibuti neden önemli?

Cibuti Ticaret Odası Başkanı Yusuf Musa Dawaleh, ''ASKON''dan muradımız kazan kazan ilkesiyle bereketi birlikte paylaşmamızdır. Hiç bir şeyi ücretiz ve serbest bir şekilde istemiyoruz. Cibuti''de size hizmet etmek ve tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz. Bu anlamda iş ortaklıklarını kalpten hayata geçirmek istiyoruz'' dedi.

Dawaleh, Cibuti''nin 450 milyonluk COMESA ülkelerinin nüfusuna hitap eden Doğu Afrika''da liman konumunda bulunan bir ülke olduğunu söyledi. Yatırım konusunda üç noktaya dikkat çeken Dawaleh, Cibuti''nin ABD dolarına kuru sabitlediğini ve 1 doların 177.7 Cibuti frangı olduğunu söyledi. 1948''den beri sabit kur rejimi olduğunu kaydeden Dawaleh, ülkenin liberal bir piyasa olduğunu belirterek, ''Bugün yatırım yaparsanız yarın geri alırsınız'' dedi.

٪d سنوات قبل