|

Çin kapılarını ''Türk otomotivcilere'' açtı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği''nin (OİB) organizasyonunda ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği''nin (TAYSAD) desteğiyle Çin''de temaslarda bulunan otomotiv endüstrisi, burada en üst diplomatik seviyede ağırlandı.

Cihan
00:00 - 18/09/2013 Çarşamba
Güncelleme: 17:40 - 18/09/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Çin kapılarını ''Türk otomotivcilere'' açtı
Çin kapılarını ''Türk otomotivcilere'' açtı
Çin Halk Cumhuriyeti

parlamento binasında düzenlenen 7. Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Otomotiv Parçaları Geliştirme Forumu'na TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu ile beraber konuşmacı olarak katılan OİB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kabatepe, Çinli otomotivcilere Türk otomotiv endüstrisini anlattı. Türkiye''nin 2023 yılı hedeflerini aktaran Kabatepe, Çinli otomotivcileri işbirliğine ve Türkiye''ye yatırıma davet etti.

Pekin''de düzenlenen
uluslararası yan sanayi fuarı China International Auto Parts Expo''da (CIAPE) Türkiye ''Fokus'' ülke olarak 22 firma ve 60 kişilik bir heyetle yer aldı. Heyet, diplomatik anlamda en üst düzeyde ağırlandı. Çin Halk Cumhuriyeti''nin en önemli merkezi olan Tiananmen Meydanı''ndaki Parlamento binasında ağırlanan Türk heyeti, otomotiv dünyası durum değerlendirmesi zirvesine de katıldı. Çin Halk Cumhuriyeti''nin tarihine ışık tutan ve ülkeyi güçlü kılan parlamento binasında Türk heyeti adına konuşan OİB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kabatepe, iki ülkenin kültürel, ekonomik alanlardaki işbirliğine değindi. Çin''de 2013 yılının Türk Kültür Yılı olması dolayısıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu bir seyir izlediğini dile getiren Kabatepe, özellikle otomotiv endüstrisi adına işbirliğinin artırılması gerektiği üzerinde durdu. Türkiye''deki otomotiv endüstrisinin gelişim sürecini ifade eden Kabatepe, ülkenin bugün özellikle yan sanayide ulaştığı kalite, esnek üretim ve lojistik gibi birçok alandaki avantajları anlattı. Çin ile Türkiye''nin global kriz döneminde ekonomik büyüme adına paralel ve ilk sıralarda gelişme göstererek önemli başarılara imza atan sayılı ülkeler arasında yer aldığını ve otomotiv endüstrilerinin her iki ülkenin de bu başarısında önemli pay sahibi olduğunu kaydetti.
Kabatepe,
sözlerine şöyle devam etti: ''Türkiye, Avrupa''da ticari araçta en büyük ve önemli üretici. Binek araçlarda ise özellikle yan sanayimiz Bentley''den Porsche''ye, Jaguar''dan BMW ve Mercedes''e kadar en seçkin markalara ürün tedarik ediyor. Çinli otomotivciler de ülkemizde yatırım yaparak Avrupa pazarının kapılarını ülkemizden aralayabilir. Bunun yanı sıra ülkemizin gelişmiş yan sanayinden tedarik ve ana sanayi ile de ortak projelerde geliştirilebilir, bu sebeple kendilerini yatırım ve işbirliğine davet ediyoruz.''
Pekin''de
en üst düzeyde ağırlanmalarının önemine değinen Kabatepe, Çin hükümetinin Türkiye''ye verdiği önemi gösterdiğini, parlamento binasının kapılarının Türk heyetine açılmasının da büyük onur olduğunu söyledi.
11 yıl önce