|

Çin'in başı fena halde dertte

Hükümetin tüm çabalarına rağmen Çin''deki konut fiyatları artışını sürdürüyor.

Cihan
00:00 - 18/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 18:15 - 18/03/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Çin'in başı fena halde dertte
Çin'in başı fena halde dertte

Çin Milli İstatistik Bürosu''nun (NBS) son verilerine göre, ülkedeki yeni konut fiyatları, aylık bazda Şubat ayında 70 şehrin 66''sında yüzde 3,1 arttı. Bu durumun, ülkedeki emlak balonlaşmasını önlemeye çalışan hükümetin başını ağrıtmaya devam edeceği belirtiliyor. Söz konusu artış, Aralık 2011'den bu yana görülen en büyük artış oldu.

Ülkenin yeni Başbakanı Li Keqiang, konut sorununa değinmiş ve bu konuda adımlar atacaklarını belirtmişti.

Büronun açıklamasında 3 şehirde artış görülmediği, sadece Wenzhou şehrinde yüzde 0,4 düşüş yaşandığı kaydedildi.

Pekin ve Guangzhou şehirlerinde yeni ev fiyatları aylık bazda yüzde 3,1, Şanghay ve Shenzhen''da ise yüzde 2,2 arttı. Yıllık bazda ise 62 şehirdeki fiyatlarda yüzde 8,2''ye varan artışlar oldu.

Pekin''deki konut fiyatları yıllık bazda yüzde 7,7 arttı.

Hükümet, konut fiyatlarındaki artışı frenlemek için son olarak, satış yapanlardan, satış kârının yüzde 20'sini vergi olarak ödemelerini istemişti.

Hükümet yine, 1 Mart''ta Çin Merkez Bankası''ndan emlak satış vergilerini sıkılaştırmasını, yerel belediyelere konut alımlarına sınırlama getirmelerini, konut satışlarında aşırı fiyat kazancının görüldüğü şehirlerdeki peşinat ödemelerini ve ikinci mortgage kredisi faizlerini artırmasını isteme gibi bir dizi önlem almıştı.

Öte yandan JP Morgan'ın not indirimi açıklaması ile Çinli aracı kurumlar ve otomobil üreticilerinin değer kaybetmesi üzerine Çin borsası son 2 ayın en düşük seviyesine indi. Şanghay Bileşik endeksi, yüzde 0.9 kayıpla 2,257.76 puana geriledi.


11 yıl önce