|

Çinliler bu kez taklit edemedi

Aydın'dan 50 ülkeye ihracat yapan Peksa, yaptığı taklit ürünler ile bilinen Çin'i de kendisine bağladı. AR-GE'ye yatırımını artırarak ürünlerini nano teknoloji ile üreten Peksa üretiminin yarısından fazlasını dünyaya satıyor.

Aydın
00:00 - 17/04/2012 Salı
Güncelleme: 03:22 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Çinliler bu kez  taklit edemedi
Çinliler bu kez taklit edemedi

Panel radyatör üretiminde gösterdiği hızlı büyüme performansı ile dikkati çeken Peksa, ihracat yaptığı 50 ülke arasına Çin'i de ekledi. Aydın'da Sami Pekgüzel tarafından 1968 yılında kurulan ve üç oğlu tarafından işletilen Peksa, beş ayrı marka adı altında ürettiği panel radyatörleri, geniş bir coğrafyaya ihraç ediyor. Şirket, teknolojilerini kopyalamalarından çekindikleri Çinlileri de bayilik vererek iş ortakları arasına eklemeyi ve Çin pazarına girmeyi başardı. Şirket ortaklarından Nural Pekgüzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, panel radyatör üretiminde Türkiye'nin, Avrupa'nın merkez üssü konumunda olduğunu belirterek, 'Peksa olarak yurt içi ve yurt dışında beş marka ile varız ve üretimimizin yüzde 65'lik bölümünü ihraç ediyoruz' dedi. Yıllık üretim kapasitelerinin 2 milyon metretülün üzerinde olduğunu kaydeden Pekgüzel, 'Üretim tesislerimiz bu kapasiteyi artırmaya elverişli büyüklükte. Amacımız, 2015 yılında üretimimizi iki katına çıkararak 5 milyon metretüle ulaştırmak. Halen 50'den fazla ülkeye ihracatımız var. Bu sayıyı da artırmayı hedefliyoruz. Kademeli olarak ihracatı ve buna bağlı şekilde üretimi artırarak istikrarlı şekilde büyümemizi sürdüreceğiz' diye konuştu.

ÇİN PAZARINA GİRİŞİN İLGİNÇ ÖYKÜSÜ

Şirketin ihracat koordinatörü Gülsün Tuhan ise Çin'e ihracatın ilginç öyküsünü şöyle anlattı: 'Firma olarak 3 yıl önce katıldığımız bir uluslararası fuarda, teknolojimizi kopyalamak istediklerini düşündüğümüz için mesafeli davrandığımız Çinlilerin bayilik görüşmesi yapmak istediklerini anlayınca şaşırdık. Biz başlangıçta standımıza gelen Çinlileri olabildiğince uzak tutmaya çalıştık. Endişeleniyoruz, çünkü yakından ürünleri inceleyip kısa sürede aynısını yapıyorlar ve sizin bütün araştırmalarınız, emekleriniz boşa çıkıyor. Bu şekilde ilgilenmediğimiz, uzak tutmaya çalıştığımız şahıs 'ben bayiniz olmak istiyorum' deyince şaşırdık. İhracatımız iki yıl önce başladı, kısa sürede patladı. Çin, en istikrarlı pazarlarımızdan biri haline geldi. Halen Çin'de 4 bayimiz var ve yeni firmalarla da işbirliği görüşmelerimiz sürüyor.'


Üretimde nano teknoloji kullanılıyor

Şirket ortağı kardeşlerden Bilal Pekgüzel de şirketin son 4 yıldır hayata geçirdiği ihracat yapılanmasının olumlu sonuçlarını aldıklarını, uluslararası pazarda tanınırlıklarını artırdıklarını ve talep edilen bir marka haline geldiklerini söyledi.

Panel radyatör piyasasındaki rekabetin, yurt içinde ve yurt dışında çok yoğun olduğunu ifade eden Pekgüzel, çevreye duyarlı, daha uzun ömürlü ve enerji tüketimi az olan ürünler elde etmek için nano teknoloji kullandıklarını söyledi.




12 yıl önce