|

Çorum'da çeltik hasadına başlandı

Çorum'un Osmancık ilçesinde ekilen, aroma ve lezzeti sayesinde ekim alanı bazında Türkiye'nin yüzde 80'ine sahip "Osmancık 97" markalı çeltiğin hasadına başlandı.

Aa
00:00 - 10/09/2013 Salı
Güncelleme: 16:00 - 10/09/2013 Salı
Yeni Şafak
Çorum'da çeltik hasadına başlandı
Çorum'da çeltik hasadına başlandı

Osmancık Ziraat Odası Başkanı Mustafa Çalışkan,yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 bin 500 hektarlık alanda yıllık 61 bin 507 ton pirinç üretimi gerçekleştiren Çorumlu üreticilerin, Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde 7'sini karşıladığını söyledi.

Yörede en büyük ekim havzasının 2 bin 123 hektarlık alanla Osmancık ilçesinde olduğunu belirten Çalışkan, "İlçemizde kurulu bulunan 9 çeltik fabrikasında yılda yaklaşık 25 bin ton pirinç üretimi gerçekleştiriliyor. Osmancık 97 çeşidinin veriminin yüksek olmasının yanı sıra hasadı da erken başlıyor. İlçemizde ilk hasat gerçekleştirildi ve çeltik fabrikalarında da üretime başlanarak yılın ilk Osmancık pirinci piyasaya sürüldü" dedi.

Rekoltenin geçen yılın rakamlarıyla aynı seviyelerde olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Çalışkan, "Bölgede faaliyete geçen barajlar nedeniyle ekim havzasının daralmasından dolayı tonaj olarak biraz düşüş yaşanacaktır. Bu nedenle pirinç üretiminde artış beklemiyoruz. Önceki yıllarla aynı seviyelerde olacağını düşünüyoruz" dedi.

Çeltikte herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı için pirinç kalitesinin yüksek olduğuna dikkati çeken Çalışkan, yeni mahsul pirincin kilogramı 3 liradan satışa sunulduğunu söyledi.

Osmancık'ta üretilen pirinç daha kaliteli

Çeltik üreticileri de yörede yetişen pirincin kalitesinden memnun olduklarını dile getirdi.Farklı bölgelerde ekilen Osmancık 97 pirinci ile Osmancık'ta üretilen pirinç arasında kalite farkı olduğunu savunan üreticiler, "Osmancık'taki fabrikalarda başka bölgelerden gelen çeltik de işleniyor ancak Osmancık'ta yetişen çeltikten elde edilen pirinçle başka bölgelerde yetişen ürün arasında fark var. Bizim bölgemizde yetişen Osmancık pirinci diğer bölgelere göre daha kaliteli. Bunu biz değil, bizzat pirincimizi deneyenler söylüyor. İlçe dışında gönderdiğimiz tüketicilerden sürekli geri dönüş alıyoruz ve bunu tüketiciler teyit ediyor" ifadelerini kullandı.

İlk hasadın kalitesi yüksek çıktı, çiftçinin yüzü güldü

İlçedeki çeltik fabrikası sahiplerinden Selami Çaylak ise sezonun ilk çeltiğinin çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.Sezonun ilk ürününden memnun kaldıklarını dile getiren Çaylak, bu yılki hasadın hem çiftçiler hem de fabrika sahiplerinin yüzünü güldürdüğünü belirtti.Osmancık 97 pirincinin dünya markası olduğunu ifade eden Çaylak, "Dünyanın birçok bölgesinde ve Türkiye'nin hemen hemen her pirinç havzasında ekimi yapılıyor. Ürettiğimiz pirincin Osmancık'ta yetişmesinden dolayı da ayrı bir damak tadı var. Ayrıca verimli bir çeltik. Vatandaşımızın da çiftçimizin de yüzünü güldürüyor" diye konuştu.

11 yıl önce