|

Deprem ülkesi Türkiye'de 10 konuttan 4'ü sigortalı

Japonya'da meydana gelen deprem, gözleri Türkiye'deki konutlara çevirdi. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, her 10 konuttan 4'ünde deprem sigortası olduğunu vurguladı

Aa
00:00 - 2/04/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:02 - 1/04/2011 Cuma
Yeni Şafak
Deprem ülkesi Türkiye'de  10 konuttan 4'ü sigortal
Deprem ülkesi Türkiye'de 10 konuttan 4'ü sigortal

Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve ardından yaşanan tsunami felaketi sonucu ortaya çıkan kayıplar, Türkiye'deki inşaatlarda yapı denetimi ve sigorta sorununu gözler önüne serdi. Türkiye'de 13 milyon konuttan sadece 3,5 milyonunun zorunlu deprem sigortası altında olduğu ortaya çıkarken, Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TMF) Başkanı Tahir Tellioğlu ise daha vahim bir duruma dikkat çekti.

DENETİM YAPILIYOR GÖZÜKÜYOR

Japonya'da yaşanan deprem nedeniyle Türkiye'deki konutların depreme dayanıklılığına ilişkin değerlendirmeler yapan Tellioğlu, “İnşaatların çok azında yapı denetim elemanı bulunuyor. Denetim yapılıyor gibi davranılıyor ancak denetimsiz bırakılıyor” dedi. Bu kapsamda, Japonya gibi depreme hazırlıklı bir ülkede dahi büyük kayıplar yaşandığına dikkat çeken Tellioğlu, “Müteahhitler olarak istiyoruz ki inşaatlarda gerekli yapı denetimi yapılsın. Felaketler yaşanmadan, önlem almak en doğrusu ancak bireylerin sigorta bilincine sahip olması da bir o kadar önemli” diye konuştu.

BETON DÖKÜMÜ STANDARDI YOK

Yaşanılan depremlerden ders alınmadığına da dikkat çeken Tellioğlu, depreme dayanıksız yapıların inşasının devam ettiğine işaret etti. Tellioğlu, “Ankara'daki inşaatların çok azında yapı denetimi elemanı bulunuyor. Denetim yapılıyor gibi davranılıyor ancak denetimsiz bırakılıyor. Ankara'nın beton dökümü, betonun korunması, demirin işlenmesi konusunda standartlara uyan yapı denetimi hizmetinden yoksun kaldığını gözlemliyoruz” değerlendirmesi yaptı.


Deprem sigortası yok gibi

Depremin tüm birikimleri yok edebildiğini dile getiren Tellioğlu, Türkiye'deki konutların deprem sigortası yönünden de eksikliğinin olduğuna işaret etti.


Mağduriyet Konut Fonu ile önlenmeli!

Erkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, devletin kişilerin mağduriyetini önlemek için Toplu Konut Fonu oluşturması gerektiğini söyledi. Erkanlı, “Dünyada bunun örneği var. Herhangi bir şekilde proje tamamlanmazsa müşterinin parası fondan karşılanıyor” dedi. Erkanlı, madencilik, çevre ve atık yönetimi konularında çalıştıklarını belirterek, Ankara'da İncek'te ve İstanbul'da Sarıyer'de belli bir ekonomik imkana sahip kişiler için özel tasarlanan projelerle konut sektörüne gireceklerini söyledi.

13 yıl önce