|

Dev Türk şirketleri 2008 yılı için hedef büyüttü

00:00 - 5/01/2008 Cumartesi
Güncelleme: 23:30 - 4/01/2008 Cuma
Yeni Şafak
Dev Türk şirketleri 2008 yılı için hedef büyüttü
Dev Türk şirketleri 2008 yılı için hedef büyüttü

Türkiye'nin dev şirketleri, 2008'de hedef büyüttü. 2007'de hem cirolarını, hem yatırımlarını artımayı planlayan devler enerji, inşaat, beyaz eşya, gıda, gayrimenkul, turizm, tekstil ve liman yönetimi sektörüne yoğunlaşacak.


Sabancı'nın gözü enerji ve Migros'ta

Sabancı Holding'in 2008 yılı gündeminde iki önemli proje var. Bunlardan biri Migros'un satın alınması diğeri de nükleer enerji santralı. Son dört yılda ortalama yüzde 23 büyüdüklerini kaydeden Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, bundan sonraki beş yıl içinde de büyüme dilimlerini yüzde 20'lerin üzerinde tutmayı

hedeflediklerini açıkladı.


Dünyanın 100'üncü şirketi Koç Holding

2007'de 1.9 milyar dolar olan yatırım miktarlarını 2008'de daha yükseğe çıkarmayı hedefliyor. Şu anda dünyanın 190'ıncı büyük şirketi olan Koç Holding, 100'üncü sırayı hedefliyor. Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu, "Bunun için 60 milyar dolar konsolide ciroyu geçmemiz gerekiyor. Biz bunu geçebilecek potansiyele sahibiz" diye konuştu.


Ülker Çikolata halka arz edilecek

Belçikalı lüks çikolata markası Godiva'yı 850 milyon dolara alarak atak yapan Ülker, Mısır ve Pakistan yatırımlarını 2008'in ilk çeyreğinde üretime alacak. Ülker Şirketler Topluluğu Basın Sözcüsü Metin Yurdagül, İstanbul Topkapı'da 50 milyon dolara mal olan çikolata fabrikasını ocakta devreye alacaklarını söyledi. Ülker Çikolata'nın halka arzını 2008'in ilk yarısında gerçekleşeceğini kaydeden Yurdagül, Fresh Kek, Anadolu Gıda Sanayi ve İdeal Gıda şirketlerinin İdeal Kek adı altında birleştirilmesinin ardından ortaya çıkacak yeni şirketi de 2008 içinde halka açmayı plandıklarını kaydetti.


LCD'de pazar lideri Vestel

Vestel ile Avrupa LCD TV pazarında 2010'da pazar lideri olmayı hedefleyen Zorlu, beyaz eşya devi Whirlpool ile stratejik işbirliği için niyet mektubu imzaladı. Enerjide yurtiçinde doğalgaz arama çalışmalarına 30 milyon dolara yakın kaynak aktaran Zorlu, TPAO ile günde 700 bin metreküp olan doğalgaz üretimini 1 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyor. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, yenilenebilir enerji konusunda yatırımlara da ağırlık verdiklerini, Osmaniye'de hazırlığı süren projenin 135 MW'lik kurulu gücü ile Türkiye'nin en büyük rüzgâr enerji santralı olacağını söyledi.


Alarko şehir otelciliği yapacak

Alarko Holding, 2008'de enerji ve turizm sektörlerine odaklanacak. 2008'de inşaat sektöründe bir duraklama beklediklerini ifade eden Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, "Diğer sektörlerde umutluyuz. 2008'de özellikle enerji ve turizm sektörlerine odaklanacağız. Bu iki sektöre yönelik önemli yatırım projelerimiz var. Yurtdışı projelerimizde de ciddi artışlar olmasını planlıyoruz" diye konuştu. Enerji sektöründe 1.4 milyar dolarlık yatırım projeleri olduğunu açıklayan Yavrucu, turizmde ise İstanbul'da şehir otelciliği yapmak üzere bir otel yatırımlarının olacağını kaydetti.


16 yıl önce