|

Devlerin gözü Türkiye'de

Amarikan otomobil devi Chrysler firmasının Türkiye'deki teşviklerden yararlanmak istediğini belirten Bakan Çağlayan, teknolojide bir dünya markası olan Blackberry firmasının ise Türk bir ortakla FATİH Projesi ile yakından ilgilendiğini açıkladı.

CAHİT SARAÇOĞLU / WASHINGTON
00:00 - 19/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:28 - 18/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Devlerin gözü Türkiye'de
Devlerin gözü Türkiye'de

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, THY'nin bu yılın sonuna kadar Houston'a direkt uçuşlara başlayacağını açıkladı. ABD'deki temaslarını sürdüren Bakan Çağlayan, Houston Ticaret Ataşeliğinin açılışında İngilizce başladığı konuşmasını Türkçe olarak sürdürdü. Yatırımcılara, "Alaaddin'in lambasından çıkan sihirli cin değilim ama, sizlere Türkiye'deki yatırımlarınız konusunda her türlü desteği vermeye hazırım" diyen Çağlayan, Houston ofisinin ABD-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin artması, yatırım ve iş imkanlarının geliştirilmesini sağlayacağını dile getirdi. Çağlayan, Houston ticaret temsilciliğinin ABD'de 6'ıncı olduğunu kaydederek, toplam sayının 14'e çıkarılacağını söyledi. Çağlayan, ABD'nin 300 milyon kişilik bir nüfusa sahip olduğunu, iki ülke dış ticaret ilişkilerinin ise oldukça düşük olduğunu belirtti. Bu kapsamda 2009'da 1.6 milyar dolar, 2010'da 1.9 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2011 yılında yüzde 47 artışla 4 milyar dolara ulaştığını belirten Çağlayan, bunun 14 milyar dolara, 44 milyar dolara çıkaracak kapasitede olunduğunu kaydetti.

THY 190 NOKTADAN SONRA HOUSTON'A GELECEK

Houston'un bağlı olduğu Teksas eyaletinin ticari faaliyetinin en yoğun olduğu bölge olduğunu belirten Bakan Çağlayan, bu yılın sonuna kadar THY'nin Houston'a direkt uçuşunun olacağını söyledi. Bu karara Houston Türkiye arasında olan birçok işadamının çok sevineceğini belirten Çağlayan, “THY 190 noktaya uçuyor, 191'inci uçuş noktası Houston olacağı sözünü veriyorum” dedi.

DAIMLER CHRYSLER TÜRKİYE YATIRIMLARINI GELİŞTİRECEK

Çağlayan görüşme yaptığı diğer firmanın ise Daimler Chrysler olduğunu belirterek, bu firmanın 4 ülkede 33 otomotiv üretim fabrikasının bulunduğunu, 120 ülkede satış yaptıklarını ve ABD'deki Pazar paylarının yüzde 9.2, Kanada'daki paylarının ise yüzde 13 olduğunu belirterek, 2010 yılındaki cirolarının 42 milyar dolar olduğunu kaydetti. Türkiye'deki yatırımlarını biraz daha artıracaklarını söylediklerini belirten Çağlayan “Ben de kendilerine otomotiv sektörünün çeşitli başlıklar altında destekleneceğini (büyük projeler, ana ve yan sanayi gibi) söyledim. Motor üretiminin ya da aktarma organının stratejik yatırım içine gireceğini söyledim” diye konuştu.


Blackberry yerli ortak arıyor

Bakan Çağlayan Washington'daki temasları kapsamında 44 ABD firmasının toplantıya katıldığını belirterek, “Teşvik sistemini ABD'liler tamamen öğrendiler. Ciddi şekilde takip ediyorlar. Chrysler ve Blackberry ile de görüştük. Blackberry 15 milyon öğrenciyi ilgilendiren Fatih projesi ile yakından ilgileniyor. Bu proje Türkiye'yi teknolojik değişim ve dönüşüme götürecek bir projedir. İlk çalışmaya katılamamışlardı, şimdi yerli partner arıyorlar. Kendilerine 'çalışmalarınızı yapın MEB ve Ulaştırma Bakanlığı ile irtibat halinde olun' dedik. Bunu bir fırsat bildiklerini ve Türkiye'de operasyon merkezi oluşturmak istediklerini söylediler” dedi. Blackberry'nin tablet PC üretmeye başladığını ve kendisine tanıttıklarını dile getiren Çağlayan, “Bizden partner desteği istiyorlar. Biz de kendilerine sektördeki bütün çalışanları söyledik. Yatırım destek ajansının bütün isimleri vereceğini söyledik. Fatih projesinin akıllı tahta ve tablet boyutu var. Blackberry daha çok tablet ile ilgileniyor” diye konuştu.



12 yıl önce