|

DOĞALgaz zammı!

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Kilci, serbest piyasa ekonomisi gereği ne kadar zam yapılması gerekiyorsa o kadar oranda zam yapılacağını söyledi ve ekledi: Zam olunca eleştiri var ama 2009 yılında iki kez ciddi oranda indirim yapıldı, kimse bunun için madalya vermedi. İnsanların aklında hep zam kaldı. Artık bunlar aşılmalıdır

Aa
00:00 - 18/01/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:12 - 17/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
DOĞALgaz zammı!
DOĞALgaz zammı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Türkiye'nin enerjisi kıt bir ülke olduğunu ve enerji fiyatlarının da bu kıtlığı yansıtması gerektiğine dikkat çekerek, 'İçeride lüzumsuz yanan odanın elektriğinin kapatılmasını teşvik etmek için oradaki fazla yanan elektrik (tüketicinin) kendisinin canını acıtması lazım. Yani biz bu fiyatla sokakları bol bol ısıtırız. İnsanlar sigaralarını daha rahat içsin diye. Şimdi verimlilik için binlerce ampul dağıtarak, binlerce liralık maliyete katlanarak bir şey yapmaya çalışırken havayı elektrikle ısıtıyoruz. Bunun verimlilikle ne ilgisi var' dedi.

ARTIK BUNLARI AŞIN...

Şubat ayında doğal gaza zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Kilci, serbest piyasa ekonomisi gereği zam ne kadar yapılması gerekiyorsa o kadar yapılması gerektiğini, indirim icap ederse de indirim yapılacağını kaydetti. Doğal gaza yapılan zam eleştirilerine değinen Kilci, 'Nitekim 2009 yılında iki kez ciddi oranda indirim yapıldı, kimse indirim yapıldı diye madalya vermedi' dedi. Kilci, insanların aklında hep zam kaldığını, bunun da artık aşılması gerektiğini söyledi.

İRAN'A AL-ÖDE BORCU VAR

Müsteşar Kilci, 'Geçenlerde bir televizyon kanalında kömür zehirlenmesinden vefat eden yeni evli çiftin haberini (2009 yılında doğal gaza astronomik zamlar yapıldığı için faturalarını ödeyeme-diler, kömür yaktılar, zehirlendiler ve öldüler) diye verildi. Onun bile faturası buna çıktı' diye konuştu. 2008 ve 2009 yıllarında 'al ya da öde' anlaşmaları çerçevesinde alınamayan doğal gaz bulunduğunu belirten Müsteşar Kilci, İran'a 700 milyon dolara yakın bir tutarda al ya da öde yükümlülüğünün doğduğunu bildirdi.

ÖTELEMEYE RUSYA DA GİRECEK

Al ya da öde yükümlüğünü anlatan Kilci, şöyle konuştu: 'Bu paranın önümüzdeki 5 yıl içerisinde alacağımız gazla telafi edilmesi mümkün. Ancak tabii 3 yıl sonra ödeyeceğiniz parayı bugünden ödemenin bir finansman boyutu var. Bir yönüyle sıkıntı tabii.” Kilci, Rusya ve İran gibi tedarikçi ülkelerle al ya da öde miktarının ötelenmesi konusunu görüşeceklerini de sözlerine ekledi.


Azerbaycan'dan alınan gazın fiyatı artacak

Azerbaycan'dan gelen doğal gaz fiyatının artmasını beklediklerini, çünkü fiyat revizyonuna ilişkin anlaşmanın bir maddesi bulunduğunu belirten Kilci, 'Anlaşmamız sonuçlanmadı ama belli bir miktar atmasını bekliyoruz. Karşı taraf beklentilerini herhalde fiyatlarına yansıtacak' dedi. Türkiye'de bir dönem ısınmada doğalgaz ve elektriğin rekabet edecek hale geldiğini belirten Kilci, kışları çok ılık geçen belli bazı bölgelerde ısınma için elektriğin makul olabileceğini, fakat bunun kapsamı genişlerse burada bir fiyat dengesizliğinden söz edilebileceğini söyledi. Kilci, 'Bir taraftan doğal gaz ithal ediyoruz, bir taraftan az doğal gazdan al ya da ödeye giriyoruz oradan maliyete katlanıyoruz. Bir taraftan elektriği olması gerekenden daha ucuza satıyoruz oradan maliyete katlanıyoruz. Bir taraftan elektriği gereğinden fazla tüketiyoruz oradan maliyete katlanıyoruz. Şimdi vatandaşa sempatik görünüyoruz. Herkes kullandığı şeyin doğru fiyatını öderse verimliliğin en güzel ilacı bence o' diye konuştu. Türkiye'nin kömürü bulunduğunu, fakat bu kömürü yakmakta cimri davranıldığını ifade eden Kilci, bu kömürün yakılması gerektiğini söyledi.


Nabucco'da son imza atılacak

Nabucco Projesi'yle ilgili gelişmeleri de paylaşan Metin Kilci, şu anda anlaşmaların tartışıldığını ve çok küçük bir iki hususun kaldığını kaydetti. Bütün ülkelerin anlaşmayı imzaladığını, Türkiye'nin de çok yakın zamanda imzalayacağını bildiren Kilci, 'Vergi ile ilgili bir husus var, onu aştıktan sonra imzalayacağız. Ulusal Nabucco Şirketi'nin kurulması işi var o da zaten bir günlük mesele' dedi. Kilci, yenilebilir enerjide devletin alım fiyatlarının yetmediğini düşünmediğini ve yatırımları yapmaya yetecek kadar iyi fiyatlar olduğunu düşündüğünü bildirdi.



14 yıl önce