|

Doğu Avrupa'nın Dubai'sine MÜSİAD öncülük yapacak

Litvanya'nın Klaipeda şehrinde liman ve serbest bölgede Türk Ticaret Merkezi kuruluyor. MÜSİAD öncülüğünde devreye sokulan projeyle Türk marka ve ürünlerine Kuzey Avrupa pazarı açılacak ve işadamlarımıza yatırımlar için fırsatlar sunulacak

İha
00:00 - 2/08/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:47 - 1/08/2010 Pazar
Yeni Şafak
Doğu Avrupa'nın Dubai'sine MÜSİAD öncülük yapacak
Doğu Avrupa'nın Dubai'sine MÜSİAD öncülük yapacak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Litvanya'nın Klaipeda şehrinde liman ve serbest bölgede Türk Ticaret Merkezi kuruyor. MÜSİAD'dan yapılan açıklamaya göre Avrupa'nın en yüksek kişi başına düşen milli gelire sahip ülkelerine hitap edecek bölgede, Türk firmalarına vergi başta olmak üzere büyük avantajlar sunulacak.

İKİLİ ÖN ANLAŞMA TAMAM

MÜSİAD'ın öncülüğünde kurulacak Türk Ticaret Merkezi'ne ilişkin ön anlaşma Litvanya Ekonomi Bakan Yardımcısı Arnoldas Burkovskis ile MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan tarafından MÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlenen törende imzalandı. Burkovskis, kurulacak ticaret merkezinin, Türk şirketlerinin Kuzey Avrupa pazarlarına açılan kapısı olacağını ifade etti. Burkovskis, Türkiye'nin güçlü olduğu finans, gıda, tekstil, lojistik ve ev eşyaları başta olmak üzere tüm sektörler için Litvanya'da büyük bir potansiyelin bulunduğunu vurguladı.

TÜRK MARKALARA GÜVENİYORUZ

Çin'den bir malın ancak 60 günde Litvanya'ya ulaşabildiğini belirten Litvanya Ekonomi bakan yardımcısı Arnoldas Burkovskis, "Gelen malların kalitesinde sorunlar yaşıyoruz. Türk mallarını ise Ukrayna üzerinden sadece 4 günde alabiliriz. Türk ürünlerinin kalitesi ve fiyat avantajlarını yakından biliyoruz. Ticaret merkezi sayesinde bunu tüm Baltık ve İskandinav ülkeleri ile paylaşmak istiyoruz. Litvanya'ya gelecek ürünler buradan İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka'ya rahatlıkla ulaştırılabilecek. Klaipeda'ya gelecek Türk şirketlerine yüzde 49'a varan vergi teşvikleri sağlayacağız." dedi.


Karşılıklı potansiyel var

3.5 milyon nüfuslu Litvanya'nın çok dinamik ve eğitimli bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Litvanya Ekonomi Bakan Yardımcısı Arnoldas Burkovskis sözlerine şöyle devam etti: " Türk ürünleri Kuzey Avrupa pazarlarına açılırken Kuzey Avrupa ülkelerinin malları Litvanya üzerinden Arap pazarlarına ulaşabilir. Karşılıklı bir potansiyel söz konusu. Bunu değerlendirmeliyiz.Burada inşaat, arsa, gelir vergisi dahil olmak üzere birçok alanda önemli avantajlarımız olacak. Klaipeda, Ortadoğu'da Dubai, Uzakdoğu'da Singapur gibi bir merkez olacak" Türkiye'nin ekonomik bağlamda özellikle ihracat anlamında yüksek bir trend gösterdiğine vurgu yapan Litvanya Ekonomi Bakan Yardımcısı Burkovskis, karşılıklı işbirliği ile coğrafi anlamda pazar kapılarının açılacağını, serbest ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılacağına dikkat çekti.


Avrupa'nın pazar kapısını açar

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan konuşmasında Türk Ticaret Merkezi'nin üyelerine önemli bir pazarın kapısını açacağını bildirdi. Vardan, "Bu yılın Şubat ayında 35 kişilik bir MÜSİAD heyeti olarak Litvanya'da temaslarda bulunduk.

Özel sektör olarak yaptığımız görüşmeler sonucunda Litvanya'nın Klaipeda şehrinde bir ticaret merkezi kurma konusunda fikir birliğine vardık. Yapılan anlaşma ile bunu bir adım öteye taşıyoruz. Önümüzdeki dönemde projeyi hayata geçireceğiz. Ticaret merkezi sayesinde üyelerimiz ürünlerini Litvanya üzerinden Kuzey Avrupa pazarlarına kısa sürede ulaştırabilecek. İşadamlarımıza Türk şirketlerinin daha önce pek olmadığı Kuzey Avrupa pazarının kapılarını açacağız' şeklinde değerlendirmede bulundu.

İKİLİ İŞBİRLİĞİNE VURGU

Vardan, ikili ve çok taraflı işbirliğini geliştirilme sürecinde gayret edeceklerini belirtti ve Türkiye'nin ticari anlamda Avrupa'daki yıldızının parlaması için ekonomik adımlar atmaya devam edeceklerini vurguladı.


14 yıl önce