|

Doğu ve Güneydoğu'ya özel teşvikler geliyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, teşvik sisteminin bölgesel, sektörel ve projeye dayalı olacağını belirterek, "Diyarbakır'daki patlama terör örgütünün son çırpınışı. Sistemde Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik özel teşvikler yer alacak. Kriterler yüksek teknoloji, yüksek katma değer ve yüksek rekabet olacak" dedi

Ali Berat Meriç
00:00 - 5/01/2008 Cumartesi
Güncelleme: 23:26 - 4/01/2008 Cuma
Yeni Şafak
Doğu ve Güneydoğu'ya özel teşvikler geliyor
Doğu ve Güneydoğu'ya özel teşvikler geliyor

Sanayi Bakanlığı uygulanmakta olan teşvik sistemini sil baştan ele alarak, bölgesel, sektörel ve projeye dayalı olan ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik yeni bir teşvik sistemini devreye koymak için kolları sıvadı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik ayrı bir teşvik sistemiyle bölgedeki halkın, terörle mücadelenin ikinci etabı sayılabilecek mücadele kapsamında iş ve aş sahibi yapmak için çalıştıklarını anlattı. Diyarbakır'daki son patlamanın bölücü terör örgütünün son çırpınışları olduğunu kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu: “Terörle mücadelenin ikinci etabı ekonomi alanında verilecek. Bunun için, doğu ile batı arasındaki gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması, hiç değilse asgariye indirilmesi gerekir. Bu amaçla, Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik özel bir teşvik sistemiyle nasıl yeni istihdam olanaklarının ortaya çıkartılabileceği üzerinde çalışıyoruz. Bu konuyu Sayın Başbakanımız çalışma olgunlaştığında kamuoyuna duyuracak."

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE '3Y' FORMÜLÜ

Çağlayan, yeni teşvik sisteminin dayanacağı esasları "3 Y" formülüyle anlattı. Sistemin yüksek teknoloji, yüksek katma değer ve yüksek rekabet gücü olan sektörleri teşviği amaçlayarak, Türkiye'nin ekonomik çehresini değiştireceğini vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti: "Teşvik sistemi bölgesel, sektörel ve projeye dayalı olacak. Yüksek rekabet gücüne ve katma değere dayalı sektörler teşvikte öncelik alacak. Aynı zamanda yüksek teknoloji içerecek öncelikli sektörler, ülkenin gelişmesine her alanda katkı sağlayacak. Ayrıca bir yerde örneğin batıda teşvik önceliğinden yararlanacak bir sektör doğuda teşvik edilmeyecek. Bir bölge teşviklerle belirli bir gelişmişlik düzeyine taşınınca sistemin dışına gelişmiş bölgeler arasına girecek."

SSK PRİMLERİNDEN 5 PUAN DÜŞECEK

İşverenin SSK prim ödemelerinin 5 puan indiriminin de 0bu yıl içinde gerçekleşeceğini belirten Bakan Çağlayan, “Bunu polemik konusu haline getirdiler. Ben bu kabinenin içindeyim. İlk açıkladığım noktadayım, Başbakan Erdoğan da önceki günkü Ekonomik ve Sosyal Konsey'de işverenin prim payının 5 puan indiriminin bu yıl gerçekleşeceğini açıkladı. Ancak, bunun yılın hangi dönemine denk geleceği konusunda, şu anda tarih veremiyorum, bütçe ola naklarına bakılacak” diye konuştu.



Bugün gelinen nokta için 5 yıl önce iddiaya girsem kaybederdim

Milli gelirin 500 milyar dolara yaklaştığını kaydeden Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye dünyanın 17'inci, Avrupa'nın 6'ıncı büyük ekonomisi. Milli gelir 2013'te 800 milyar dolarlara ulaşacak. 5 yıl önce bunların olacağını söyleselerdi, olamayacağına dair iddiaya girer ve kaybederdim" dedi.

Türk sanayicilerinin başarılarına da dikkat çeken Çağlayan,"Bugün dünyanın devleri Türkiye'ye gelmek için yarış içinde. İki otomobil devinin Türkiye'ye gelmek istediğini daha önce söylemiştim. Biri, BMW X3'ü fason üreten Kanadalı firma. Öte yandan Koç Grubu gidiyor, koçlar gibi Grundig'i alıyor, Ülker dünyanın en önemli çikolota markası olan Godiva'yı alıyor. Reformlar devam ettiği sürece Türkiye'nin yıldızı yükselmeye devam edecek"diye konuştu.

En önemli reformlardan birinin 1957 tarihli Türk Ticaret Kanunu'nun değiştirilmesi olacağını belirten Çağlayan, halen Sanayi Bakanlığı bünyesinde 23 tasarı üzerinde çalışıldığını da hatırlatarak, 'büyük marketler yasası, Reklam Kurulu ile promosyon ve indirimli satışlar'la ilgili tasarıları örnek gösterdi.


AR-GE'yi kazak markası sanan işadamları vardı

“Çok değil, bundan birkaç yıl önce Ar-ge dediğinizde, kazak markası zannedenler vardı” diyen Çağlayan, AR-GE'ye ayrılan payın milli gelire oranının binde 6'dan bin 8'e yükseldiğini söyledi. Teşvik sistemine esas oluşturmak için Türkiye'nin sanayi stratejisinin ortaya konulması gerektiğini, bunun için sanayi envanteri çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini anlatan Çağlayan, "Envanter çalışması nerde ne varsa ortaya koyacak. Bunun için şu ana kadar 11 il'i gezerek yerinde tespit yaptık, Mart ayına kadar 81 ilin taraması tamamlanacak" dedi. Türkiye'de şu anda aslında işsizlik olmadığını sadece nitelikli işçi sorunu bulunduğunu tekrarlayan Çağlayan, hazırlıkları süren istihdam paketiyle işgücünün niteliklerini arttırıp, bu konuda arzı taleple buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.


16 yıl önce