|

Düşes tüketince ihracatı tavan yaptı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın, hamilelik döneminde "Bursa siyah inciri" tüketmesinin, bu ürünün ihracatında tarihi rekorlar kırılmasına katkı sağladığını söyledi.

Aa
00:00 - 28/09/2013 Cumartesi
Güncelleme: 13:43 - 28/09/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Düşes tüketince ihracatı tavan yaptı
Düşes tüketince ihracatı tavan yaptı

İncir ihracatının lokomotifi olan Bursa siyah incirini tüm dünyaya yayma ve ihracatını artırma yönündeki çalışmalarının meyvelerini topladıklarını belirtti.UYMSİB'in, 1 Ocak-25 Eylül dönemindeki toplam yaş meyve sebze ihracatının 85 milyon 256 bin dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Çalı, Bursa siyah incirinin ise bu ihracattan yüzde 18 pay aldığını dile getirdi.Türkiye'den geçen yıl 29 milyon 816 bin dolarlık incir ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Çalı,"Tüm ülke genelinde 2013 yılının başından 25 Eylül'e kadar olan dönemde 32 milyon 357 bin dolarlık incir ihracatı ile Türkiye, tarihi bir rekora imza attı. UYMSİB olarak da aynı başarılı tabloyu izledik. 2012'nin ilk 9 ayında 13 milyon 346 bin dolar olan Bursa siyah inciri ihracatını Birlik olarak bu yılın aynı döneminde 15 milyon 158 bin dolara çıkardık. Bu rakamlar hem Türkiye hem de birliğimiz için incirde kırılan tarihi rekordur."İncir ihracatını artırmak için büyük çaba gösterdiklerini vurgulayan Çalı, bu yılın 9 ayında İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve İsviçre'ye 13 milyon 738 bin dolarlık dış satım gerçekleştirdiklerini anlattı.

Bursa siyah incirine Kate Middleton dopingi

İncir ihracatında, İngiltere pazarının yüzde 27'lik payla ilk sırada yer aldığını belirten Çalı, "İngiltere'ye gerçekleştirdiğimiz ihracat, bir önceki döneme göre yüzde 53 artış göstererek 4 milyon 82 bin dolara ulaştı. Bu artıştaki en büyük etken; Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın, hamilelik döneminde mide bulantısı çektiği için Bursa siyah incirini tüketmesi oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Bursa siyah inciri ihracatının, pazardaki olumsuzluklara rağmen arttığını ifade eden Çalı, bu yıl Yeni Zelanda'ya bile incir sattıklarına dikkati çekti.

Çalı, Azerbaycan, Moldova, Vietnam, Hong Kong, Türkmenistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Singapur, Malezya, Bosna Hersek, İsrail gibi çok sayıda ülkeye ihracatlarını yüzde 100'ün üzerinde artırdıklarını bildirdi.

Avrupa'ya ihracatta yaşanan sorunlar

Bu yıl sezonun erken başlamasının, bazı olumsuzluklara yol açtığı bilgisini veren Çalı, incir ihracatında doğru zamanın, ağustos sonu olduğunu kaydetti. Avrupa'ya bu yıl inciri, talebin az olduğu bir dönemde ihraç ettiklerini söyleyen Çalı, "Bunun sonucu olarak incir fiyatı, Avrupa ülkelerinde tarihinde en düşük seviyeleri gördü" ifadesini kullandı.Çalı, Avrupa ülkelerine ihracat yapılırken yaşanan bir diğer önemli sorunun ise Avrupa Birliğine (AB) sınır kapısı olan Bulgaristan'ın, analiz bedellerini artırması olduğunu dile getirdi.Bursa siyah inciri ihracatçısının piyasada fazla sayıda olmasının da pazar fiyatları üzerinde olumsuz baskı yaptığını anlatan Çalı, dağınık ve çok kaynaktan satış yapısının, incir sektöründe aşırı rekabet ortamına yol açtığını vurguladı.Salih Çalı, Bursa siyah incirinin üretimi ve ihracatını artırmak amacıyla çalışmalarının süreceğine işaret ederek, uygulama aşamasına getirdikleri birçok projeyi başlatarak üretim ve ihracatta gıda güvenliği ile kaliteden ödün vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

11 yıl önce