|

Ekmeğin hamuruna maliyet kaçtı

Ekmeğe yeni yıl zammı tartışmaları sürerken bazı bölgelerdeki fırıncılar, herhangi bir artış yapmayı planlamıyor. Tüketiciler Birliği Başkanı da, 'Fırın maliyeti tüketiciye şubatta zam olarak yansıtılacak' diye tepki gösterdi

00:00 - 18/01/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:13 - 17/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
Ekmeğin hamuruna  maliyet kaçtı
Ekmeğin hamuruna maliyet kaçtı

Vatandaş kuru ekmeğe talim ederken bile artık düşünecek. Son günlerde gündemi meşgul eden ekmeğe yeni yıl zammı tartışmaları sürerken bazı bölgelerdeki fırıncılar, herhangi bir artış yapmayı planlamıyor. Türkiye'nin 3. büyük ekmek fabrikası olan Bursa Ekmek ve Besin Sanayi Ticaret A.Ş'nin (BESAŞ), 50 kuruşa sattıkları 400 gram ekmeğin fiyatında değişiklik yapmayacağı bildirildi.

ÖNCE GRAMAJI HALLEDİN...

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, fırınların düşük kapasiteyle üretim yaptıkları için birim maliyetlerinin yükseldiğini, bunu da tüketiciye yansıtılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Kaya, ekmek fiyatlarına şubat ayı itibarıyla sektör tarafından zam hazırlığı yapıldığını belirtti. Kaya, gramaj ve kalite sorunu çözülmeden yapılacak olan yeni zammın haksız rekabetin, gramaj ve kalite sorununun daha da artmasına neden olacağını söyledi.


Satın aldığınız ürünü inceleyin

Tüketici dernekleri, düşük fiyatla ekmek satmak isteyen esnafın, çeşitli tekniklerle düşük gramajlı ekmek üreterek tüketiciyi yanılttığını belirterek, satın alınan ekmeğin içeriğinin ve gramajının sorgulanması gerektiğini bildirdi.


Rekabet Kurulu'na şikayet ettik

Nazım Kaya, ekmeğin en düşük 300 gram olması gerektiğini ve 50'şer gram artırılarak farklı gramajda satış yapılabileceğini dile getirerek, şunları kaydetti: 'Düşük fiyatla ekmek satmak isteyen esnaf, çeşitli tekniklerle düşük gramajlı ekmek üreterek tüketiciyi yanıltmaktadır. Fırıncı esnafımız zararına satış yaptığını beyan ederek yeni fiyat istemektedir. Rekabet hukukuna aykırı olan fiyat anlaşması nedeniyle bazı iller hakkında Rekabet Kurulu'na gerekli şikayetlerimizi ilettik.'


14 yıl önce