|

El Nino uyarısı

Doğu Pasifik''te değişen ve dünya çapında önemli iklim değişikliklerine sebep olan El Nino Fırtınası''nın dünya tarım piyasalarını vurma tehlikesi kapıda. Avustralya, Endonezya ve Tayland gibi ülkelerde tarım ürünlerini etkileyecek El Nino kahve ve kakao üretimine sekte vuracak. Gıda fiyatlarının yükselmesi Türkiye''de de etkisini gösterecek.

.
00:00 - 16/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:41 - 15/04/2014 Salı
Yeni Şafak
El Nino uyarısı
El Nino uyarısı

Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, dünyadaki en güçlü periyodik iklim olaylarından biri olan ''El Nino''nun, dünya tarım piyasaları ve Türkiye''deki tarım rekoltesini etkileyebileceğini kaydetti.Ergezen, iklim değişikliği, hububat piyasaları ve Türkiye ekonomisine etkileri konusunda değerlendirmeler yaptı.

İKLİME TESİR EDİYOR

Bu yılın hava durumunun çok konuşulduğu ve iklim değişikliği tartışmalarının yapıldığı bir yıl olacağını belirterek, şunları kaydetti:''Tartışmalar artacak çünkü El Nino geri geliyor. Türkiye''de mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle kuraklık endişeleri artıyor. Kuzey Amerika ise mevsim normallerinden soğuk havayla mücadele ediyor. Hava sıcaklıklarındaki bu değişimin nedeni olarak ise El Nino gösteriliyor. El Nino, dünyadaki en güçlü periyodik iklim olaylarından biridir. Birleşmiş Milletlere bağlı Meteoroloji Organizasyonu, 2014''ün ikinci yarısında El Nino görülme olasılığının arttığını açıkladı. Eğer gerçekleşirse Türkiye''yi sıcak günler bekliyor demektir.''

GIDA FİYATINI ETKİLER

El Nino''nun en büyük etkisinin gıda fiyatlarında hissedildiğini aktaran Zafer Ergezen, bazı bölgelerde kuraklık, bazı bölgelerde ise yoğun yağışlar nedeniyle tarım ürünleri üretiminin etkilendiğini söyledi. Kakao ve kahve gibi tarım ürünlerinin fiyatının şimdiden yükseldiğini, buğday gibi tarım ürünlerinde ise kuraklık nedeniyle üretim endişelerinin arttığını kaydeden Ergezen, son dönemde Türkiye''de yaşanan kuraklık tartışmalarına bu açıdan bakmanın faydalı olacağını savundu.

Dünya Gıda ve Tarım Organizasyonu''nun (FAO), 2013/14 sezonunda dünya buğday üretiminin 716,1 milyon tona ulaşmasını beklediğini anımsatan Ergezen, fakat yeni sezonda Uluslararası Hububat Konseyi''nin (IGC), toplam tahıl üretiminin 18 milyon ton azalarak, yaklaşık 2 milyar tona gerileyeceğini öngördüğünü anlattı.

KAKAO VE KAHVE İÇİN TEHLİKE

Kahve ve kakao üretimi için önemli üretim üsleri olan Avustralya, Endonezya ve Tayland gibi ülkelerde yağışların mevsim normallerinin altında kalacağı tahmininin yaygınlık kazandığını dile getiren Ergezen, ''Kuzey Amerika''da hava sıcaklıkları düşerken, Kaliforniya gibi sıcak bölgelerde ise yağışların mevsim normallerinin üzerine çıkması beklenmektedir. Kakao üreticileri ise El Nino''dan en çok etkilenecekler arasında yer alıyor. Fildişi Sahili ve Endonezya''da kurak havalar nedeniyle üretim açığı yaşanacağı tahmin edilmektedir. Dünyanın en büyük kahve üreticileri Brezilya ve Vietnam''da da kuraklık endişeleri var. Zaten kahve fiyatındaki değer artışı Ocak ayından bu yana yüzde yüze yaklaşmış durumda'' diye konuştu.

Gıda fiyatlarını artıracak

Dünyadaki periyodik iklim değişikliklerinin uluslararası tarım piyasalarında dalgalı bir seyire neden olacacağını belirten ekonomistler, kuraklık, sel ve fırtına gibi olayların gıda fiyatlarında yükselişlere neden olacağını kaydediyorlar.

Uluslararası piyasada dalgalı seyir yaşanır

Bu sene yerel tarım fiyatlarında dalgalı seyir izlenebileceğini, özellikle TMO''nun müdahale alım fiyatlarının çiftçileri bu tarzda dalgalanmalara karşı korunması açısından önemli olduğunu anlatan Ergezen, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle enflasyon baskısının da artmasının beklendiğini ifade etti. Ergezen, ''emtia borsalarında alım ve satımlarını hedge etmeleri, fiyat dalgalanmalarına karşı koruyacaktır'' dedi.


10 yıl önce