|

En güzel bayram hediyesi Manisa ve Diyarbakır'dan

Son dönemde petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte rahatlayan Türkiye'ye bir müjdeli haber de Manisa ve Diyarbakır'dan geldi. Manisa Alaşehir'de 10 milyon varil kapasiteli petrol bulunduğu bildirilirken, Diyarbakır Bismil'de de Türkiye'nin en kaliteli petrolüne ulaşıldığı kaydedildi

00:00 - 11/12/2008 Perşembe
Güncelleme: 21:37 - 10/12/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
En güzel bayram hediyesi Manisa ve Diyarbakır'dan
En güzel bayram hediyesi Manisa ve Diyarbakır'dan

İlk sevindirici haber Merty Energy firmasından geldi. Merkezi Ankara'da bulunan Merty Energy Petrol Arama Eğitim ve Servis Hizmetleri AŞ tarafından, Manisa'nın Alaşehir ilçesine 3 kilometre mesafedeki, "Sarıkız-2" kuyusunda petrol bulunduğu bildirildi.

Geçtiğimiz yıllarda Edirne bölgesinde açtığı 5 kuyuda doğal gaz bulan Merty Energy'nin operas-yonlar müdürü Tayfun Atalay, yaptığı açıklamada, Sarıkız-2 kuyusunda mühendis ve işçilerden oluşan 50 kişilik bir ekiple, 40 gün süreyle yaptıkları çalışma sonunda petrole ulaştıklarını söyledi. Sondaj çalışmalarında 1800 metreye kadar inildiğini ve değişik metrelerde petrol rezervine rastlanıldığını ifade eden Atalay, 5 milyon dolara mal olan çalışmada mutlu sona ulaşmanın sevincini yaşadıklarını kaydetti.

EN KALİTELİ PETROL DİYARBAKIR'DA

Aladdin Middle East şirketi tarafından Diyarbakır Bismil'in Tepe beldesi Arpatepe köyünde açılan 'Arpatepe-2' kuyusunda Türkiye'nin en kalitelisi olarak nitelendirilen 41.9 graviteli petrol bulundu. 2 bin 450 metre derinlikte bulunan kaliteli petrolün günlük üretimi önümüzdeki günlerde belirlenecek. Middle East şirketinin, 6 ay önce açtığı 1 no'lu kuyuda günlük 400 varil petrol elde edince, sahayı genişlettiği öğrenildi. 3 ay önce 'Arpatepe-2' kuyusunu açarak petrol aramayı sürdüren firma kuyuda, 2 bin 450 metre derinlikte Türkiye'nin en kaliteli petrolünü buldu.

ARAP PETROLÜNE EŞDEĞER KALİTEDE

Firma temsilcisi Serhat Öz, 41.9 gravitede buldukları petrolün kalite bakımından Suudi Arabistan'da çıkan petrole eş değer olduğunu söyledi. Petrolün bulunmasıyla çifte bayram yaşadıklarını belirten Öz, "İlk kuyuda günde 400 varil petrol üretimi sürüyor. Yeni keşfettiğimiz ve içinde tek damla suyun olmadığı kuyuda üretim, önümüzdeki günlerde belli olacak. Bu kuyudan çok umutluyuz. En yüksek graviteli petrolü bulduğumuz kuyuda çifte bayram yapıyoruz. Bölgede önümüzdeki günlerde 10 kuyu daha açmayı planlıyoruz" dedi.


Merty Energy'nin Operasyonlar Müdürü Tayfun Atalay, yaptığı açıklamada "Kuyuda 1-2 ay içerisinde bazı tetkikler ve üretim için kule kurulacak. Yapılacak test sonuçlarına göre üretim için start verilecek. Kuyuda yaklaşık 10 milyon varil petrol ve bu petrolün gravitesinin 31-37 API arasında olduğu tahmin ediyoruz" dedi.

15 yıl önce