|

En kaliteli salatalığı ürettiler

Gaziantep''in Çaykuyu köyünde 15 çiftçi kadın, modern tarımla salatalık yetiştirdi.

Zaman
00:00 - 10/09/2013 Salı
Güncelleme: 15:34 - 10/09/2013 Salı
Yeni Şafak
En kaliteli salatalığı ürettiler
En kaliteli salatalığı ürettiler

Bir dekar araziden ortalama 280 kilo ürün elde ettiler. Filiz Ergin, verimle ilgili ''Her yıl salatalık ekiyordum ama hiçbir şey kazanamıyordum. O kadar emeğe, o kadar ilaca, gübreye yazık oluyordu.'' dedi.

Gaziantep''in Çaykuyu köyünde 15 çiftçi kadın, tarımda atadan kalma yöntemleri bir kenara bıraktı ve modern tarımda ürettikleri salatalıkla hem ekonomik bağımsızlıklarını kazandı hem de örnek oluşturdu. Şehitkamil İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sait Sarıyıldız, kadın çiftçilerin yetiştirdiği salatalığın Gaziantep''te en kalitelisi olduğuna dikkat çekerek, ürüne olan talebin oldukça yüksek olduğu bilgisini verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği''nin ortaklaşa 5 pilot ilde kadın çiftçilere yönelik düzenlediği ''Kadın Çiftçilerimize Açıkta Sebze Üretimi ve Sosyoekonomik Yönden Geliştirilmesi Projesi'' kapsamında çalışan çiftçiler, girişimcilik dersi de aldı. Bu sayede bilimsel verilere de sahip olduklarını kaydeden 15 kadın çiftçi, bir dekar araziden ortalama 280 kilogram ürün elde etti. Yaklaşık 5''er ton ürün alan kadın çiftçiler, bu rakamın geleneksel yöntemlerle mümkün olmadığını söylüyor.

Toplumda var olduğumuzu öğrendik

Projede yer alan, aynı zamanda 15 çiftçi kadının başkanı Filiz Ergin, ''Toplumda var olduğumuzu öğrendik, bunu başta eşlerimize olmak üzere başkalarına da kabul ettirdik. Kendi ayaklarımızın üzerinde durabileceğimizi öğrendik. Her yıl salatalık ekiyordum ama hiçbir şey kazanamıyordum. O kadar emeğe, o kadar ilaca, gübreye yazık oluyordu. Yatırdığımız parayı almayı bırakın borçlu çıkıyorduk. İlaç kullanıyorduk ama hangi ilacın hangi hastalığa iyi geldiğini bilmiyordum.'' dedi. Bilinçli tarıma geçerek az çalışıp çok verim elde ettiklerini vurgulayan Ergin, proje sayesinde komşuluk ilişkilerinin de geliştiğine dikkat çekiyor. Çiftçilerden Hatice Turan ise, ''Tarlada çalışıyorduk ama yaptığımızın nasıl olduğunu bilmiyorduk. Atadan kalma yöntemleri kullanarak üretim yapmaya çalışıyorduk. Bu yöntemleri kenara atarak yeni yöntemler kullanmaya başladık. Bu sayede iyi verim alıyoruz, emeğimizin karşılığını alıyoruz.'' diyerek Ergin''e destek veriyor. Çiftçi Esma Turan ise özellikle civar köylerden gelen komşuların yüksek verimi sorguladığını belirtiyor. Bunun yanında artık eşime ''Bu da benim param.'' diyebildiğini söyleyen Fatma Turan, bu proje sayesinde hayatının renklendiğini söylüyor. Nisan ayında başlatılan proje, bu ay sone eriyor. Proje Koordinatörü Mehmet Deniz Toprak, Anadolu kadınının zaten gizli bir tarım işçisi olarak köylerde çalıştığını hatırlatarak, ''Bu tür eğitimlerimiz artarak devam edecek.'' dedi.

11 yıl önce