|

Enerji üssü Türkiye'nin AB süreci hızlanacak

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı için mühendislik firması aranırken Uluslararası Enerji Uzmanı Necdet Pamir, bu projenin Türkiye-AB ilişkilerini geliştireceğini belirterek, “Nabucco Türkiye'nin önemini artırarak AB sürecimizi hızlandırır ” dedi

Ekonomi Servisi
00:00 - 26/07/2007 الخميس
Güncelleme: 00:43 - 26/07/2007 الخميس
Yeni Şafak
Enerji üssü Türkiye'nin AB süreci hızlanacak
Enerji üssü Türkiye'nin AB süreci hızlanacak

Uluslararası Enerji Uzmanı Necdet Pamir, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Avrupa'nın giderek artan gaz ihtiyacını karşılamada önemli bir proje olduğunu söyleyerek, “Nabucco Türkiye'nin önemini artırıyor. Ayrıca Avrupa'nın Türkiye'ye bakışını da değiştirir. AB Türkiye ile ilişkilerinde daha az saldırgan olur ve AB sürecimiz daha akılcı bir yola girer” dedi. Bu projeyle 31 milyar metreküpün taşınacağını belirten Pamir, Avrupa'nın Rusya'ya alternatif gazlar aradığını ve bağımlılığı azaltmaya çalıştığını dile getirdi.

AB'NİN GAZI TAŞINACAK

Bugün imzalanacak olan ve Şahdeniz'in devamı olarak görülen Türkiye-Yunanistan-İtalya doğalgaz Boru hattı Projesi'ne değinen Pamir, “Bu proje geçen Temmuz'da imzalanacaktı ancak Rusya'nın engellemeleriyle bugün kaldı. Eğer fizible olursa 3 milyar metreküp yunanistan'a, 8 milyar metreküp de İtalya'ya gidecekti. Demek ki çalışmalar olumlu neticelendi. Şahdeniz azerbeycan'daki bir hat bu gazın zaten Türkiye'ye Yunanistan hattına verilmesi söz konusuydu. İlk anlaşmaya göre metreküpü 120 dolardı. Yaklaşık 230 dolardan da Yunanisten'a satılacak. 750 milyondan başlayıp her yıl 3 milyar metreküp artacak. Bu hattan toplam 11 milyar metreküp gaz geçecek.” diye konuştu. Rusya'ya alternatif kaynakların Azerbaycan, Türkmenisten, İran Irak ve Mısır olduğunu belirten Necdet Pamir, Azerbaycan gazının önündeki engelin Rus politikaları olduğunu söyledi. İran ile yapılan doğalgaz anlaşmasına da değinin Pamir, “İran gazının önündeki engel Amerika'dır. Bu Rusya'ya karşı bir politikaydı, bu anlaşma Türkiye'nun yararınadır. Türkiye üzerinden pek çok doğalgaz hattı geçmesine ilişkin proje bulunuyor. Coğrafyamız bize bu imkanı sunuyor. Bu projelerle Türkiye bir anda dünyünon merkezi oldu” diye konuştu.

GEÇEN YIL İMZALANDI

Azeri ve İran doğalgazının Türkiye üzerinden AB ülkelerine sevkini öngören Nabucco Projesi'nin hayata geçirilmesi için anlaşma geçen yıl imzalanmıştı. Proje uyarınca Azerbaycan ve İran'dan gelecek doğalgaz, Türkiye üzerinden Bulgaristan, Romanya ve Macaristan güzergahını izleyerek Avrupa'ya ulaştırılacak. Yapımını Türkiye'den BOTAŞ, Avusturya'dan OMV, Macaristan'dan MOL, Bulgaristan'dan Bulgargaz ve Romanya'dan Transgaz'ın üstlendiği projeyle ilgili projede 3 bin 300 kilometrelik boru hattı inşasıyla, projenin 5.8 milyar dolara mal olması bekleniyor. Avrupa Yatırım Bankası, projenin yüzde 20 ila 30'unu finanse etmeye hazır olduğunu duyurdu. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası da projenin finansmanına destek olacak. İnşaat çalışmaları 2008'de başlarsa boru hattının 2011'de hizmete girmesi bekleniyor. 2020 itibarıyla boru hattından yılda 31 milyar metreküp doğalgaz sevkedilmesi hedefleniyor.


٪d سنوات قبل