|

EPDK'dan firmalara 20 Haziran'a kadar süre

Kurul, akaryakıt fiyatlarının kanuna ve serbest piyasa koşullarına aykırı olduğuna karar verdi. EPDK, akaryakıt dağıtım şirketlerinden 20 Haziran'a kadar durumlarını düzeltmelerini istedi

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 2/06/2009 Salı
Güncelleme: 01:57 - 2/06/2009 Salı
Yeni Şafak
EPDK'dan firmalara  20 Haziran'a kadar süre
EPDK'dan firmalara 20 Haziran'a kadar süre

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), yüksek akaryakıt fiyatlarına el koydu. Geçtiğimiz hafta Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının yüksekliğini masaya yatıran EPDK, dağıtım şirketlerine durumlarını düzeltmeleri için 20 Haziran 2009 tarihine kadar süre verdi. Aksi halde EPDK hem soruşturma açacak, hem de "Şu fiyatın üzerinde satış yapamazsın" şeklinde tavan fiyat uygulamasına geçecek. Edinilen bilgiye göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ülkenin sürekli gündeminde olan akaryakıt fiyatlarının dünya fiyatlarının üzerinde seyrettiği, piyasa koşullarına aykırı olarak yüksek kârlarla ve tüketicinin aleyhine belirlendiğine yönelik tartışmalara noktayı koydu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun geçen hafta yapılan toplantısı sonrası alınan karar bugün Kurumun internet sitesinde yayımlandı. Karar şöyle: "Petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınmadığı anlaşıldığından, lisans sahiplerinin fiyat uygulamalarını söz konusu aykırılıkları giderecek şekilde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 10 uncu maddesinin '...fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirilir' hükmüne uygun hale getirmeleri için 20/06/2009 tarihine kadar süre verilmesine karar verilmiştir."

TAVAN FİYAT BELİRLENEBİLİR

EPDK'nın kararında Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını Avrupa piyasasındaki fiyat oluşumlarına uygun olmadığı tespit edilerek bu durumun şirketler tarafından 20 Haziran'a kadar düzeltilmesi isteniyor. Şirketlerin bu sürede durumlarını düzeltmemeleri halinde EPDK şirketlere soruşturma açabileceği gibi Türkiye çapında akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik tavan fiyat belirleyebilecek.


15 yıl önce