|

Erdoğan-Barzani görüşmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'yi kabul etti.Barzani 'Petrol akışı yılbaşından önce başlayabilir'dedi.Erdoğan ise 'Önce Erbil sonra Bağdat'ı ziyaret etmeyi arzuluyorum'diye konuştu.

İha
00:00 - 27/11/2013 Çarşamba
Güncelleme: 14:59 - 27/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Erdoğan-Barzani görüşmesi
Erdoğan-Barzani görüşmesi

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın resmi davetlisi olarak dün akşam saatlerinde Ankara'ya geldi. Bugün Başbakanlık Resmi Konut'ta gerçekleştirilen Erdoğan-Barzani görüşmesinin gündeminde enerji alanında yapılabilecek işbirliği anlaşmaları var. Görüşmeye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılldı.

Türkiye ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında daha önce petrol ve doğalgaz arama, çıkarma ve taşıma konularında mutabakata varılmış, o mutabakat ile ilgili anlaşma taslakları hazırlanmıştı. Neçirvan Barzani'nin Ankara ziyaretinde taslaklara imza atılması ve anlaşmanın hayata geçirilmesi gündeme gelecek.

İLK AÇIKLAMALAR

Görüşmeden sonra Barzani 'Petrol akışı yılbaşından önce başlayabilir' dedi. Erdoğan ise 'Önce Erbil, sonra Bağdatı ziyaret etmeyi arzuluyorum' diye konuştu

Başbakan Erdoğan Neçirvan Barzani ile Ankara'da gerçekleştirdiği görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Bağdat ve Erbil'i ziyaret etmeyi düşündüğünü söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin, Irak'ın bütün kesimleriyle ilişkileri geliştirmeye özen gösterdiğini vurguladı.

İKİNCİ TOPLANTI TALEBİ

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre görüşmede ikili ilişkiler ele alınarak, bölgesel sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Başbakan Erdoğan'ın Irak'ta tüm kesimlerde ayrım gözetmeksizin ilişkilerin geliştirileceğini söylediği ifade edildi. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in Irak'a yaptığı ziyaretlerin ele alındığı kaydedilerek, Başbakan Erdoğan'ın bu tür ziyaretlerin bakan düzeyinde de devam etmesini planladıklarını söylediği belirtildi. Erdoğan'ın ayrıca yakın bir zamanda Irak Başbakanı Maliki'yi Türkiye'de ağırlamayı, bu vesileyle Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısını gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini ifade ettiği kaydedildi. Başbakan Erdoğan'ın Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısının gerçekleştirilmesinin akabinde Irak'a resmi bir ziyaret gerçekleştirmeyi ve bu vesileyle Bağdat'ın ardından Erbil'i de ziyaret etmeyi arzuladığını ifade ettiği bildirildi.


10 yıl önce