|

Faiz 3,5 ayın en düşüğünde

Dün gün içinde yüzde 9,64-9,84 bandında hareket eden gösterge tahvilin bileşik faizi günü açılış seviyesi olan yüzde 9,78'den tamamladı. Güne dünkü kapanış seviyesinde başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi bu seviyeden gelen alımların etkisiyle 3,5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi son olarak 26 Aralık 2013'te yüzde 9,56 seviyesine gerilemişti.

Aa
00:00 - 17/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 13:02 - 17/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Faiz 3,5 ayın en düşüğünde
Faiz 3,5 ayın en düşüğünde

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9,63 ile son 3,5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ortalama fonlama maliyetini yüzde 10 seviyesine çekmesinin ardından gösterge tahvilin bileşik faizinin de tek haneli seviyelere gerilediğini ifade ediyor.

TCMB'nin ortalama fonlama maliyetini düşürmesi ve yabancı girişlerinin desteğiyle gösterge tahvil getirisinde aşağı yönlü bir hareket görülse de bunu kısa vadeli olduğunu düşündüklerini belirten analistler, tahvil-bono piyasasında bugün son bir haftaya kıyasla işlem hacminin de düşük seyirde olduğunu kaydediyor.

Analistler, gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9,70 - 10,10 aralığında hareket etmesini beklediklerini ifade ediyor.

"Şu aşamada yüzde 9,50 seviyesinin altına gelmemiz çok zor gözüküyor"

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge konuya ilişkin değerlendirmesinde, geçen hafta TCMB'nin ortalama fonlama maliyetini aşağı çekmesi sonrası faizlerdeki aşağı yönlü trendin devam ettiğini belirterek, yurt dışı tahvil piyasalarında özellikle geçen haftaki güvercin Fed tutanakları ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ek bir genişlemeci hamle beklentileri ile oluşan olumlu havanın da içeride tahvil faizlerine destek verdiğini söyledi.

Verim eğrisinin tekrardan normale dönmesinin gelecek dönemde piyasanın TCMB'den bir faiz indirimi veya genişlemeci bir politikaya geçiş beklentisini gösterdiğine dikkati çeken Tözge, "24 Nisan'daki TCMB toplantısı öncesi piyasa bekle gör moduna geçebilir ve şu aşamada yüzde 9,50 seviyesinin altına gelmemiz çok zor gözüküyor. Bu seviyenin altına gelinebilmesi için yeni bir olumlu gelişme görülmeli. Bundan dolayı gelecek haftaki Para Politikası Kurulu Toplantısı (PPK) ve mayıs başındaki enflasyon datası çok kritik hale gelmiş durumda" dedi.


10 yıl önce