|

Finans Merkezi mobil sektörüyle yükselecek

00:00 - 17/04/2012 Salı
Güncelleme: 03:22 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Finans Merkezi mobil sektörüyle yükselecek
Finans Merkezi mobil sektörüyle yükselecek

Mobil Servis Sağlayıcı İşadamları Derneği (MOBİLSAD) tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile 'İstanbul Finans Merkezi Vizyonunda Katma Değerli Servislerin Geleceği' başlıklı bir rapor hazırlandı. Raporda, sektörün katkısı olmadan İstanbul'u Finans Merkezi yapmanın mümkün olamayacağı belirtilerek, vergi uygulamalarında kolaylaştırmalar yapılması gerektiği vurgulandı. Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından koordine edilen ekibinin hazırladığı raporda Dünya'da ve Türkiye'de mobil servislerin geleceği araştırıldı.

AR-GE'YE YATIRIM

150 aktif firmanın yer aldığı sektörde özel iletişim vergisi haricinde 450 milyon TL büyüklüğünde bir ekonomik büyüklük yaratıldığı kaydedilen sektörde, çoğu yüksek lisans ve doktora derecelerine sahip 3 bin 500 kişinin istihdam edildiği vurgulandı. Yıllar itibariyle hızla artan ve 2011 yılında 21 milyon TL ile gelirlerin yüzde 5'ine yakınını AR-GE'ye harcandığı belirtilen raporda, 17 milyon dolar düzeyinde de bir hizmet ihracatının gerçekleştiği açıklandı.


57 milyar dolarlık pazar

MOBİLSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin da, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Türkiye'de bu alanda en üst düzeyde üretimler yapabilecek şirketler var. Mutlaka Türkiye mobil katma değerli servisler dünyasını uluslararası ölçeğe çıkarmalıyız. Özellikle de eğer İstanbul'u bir finans merkezi yapmak istiyorsak, bu sektöre ayrı bir önem vermeliyiz' diye konuştu.



12 yıl önce