|

Fındık eylülde 4 YTL aralıkta 5 YTL olacak

Fındık taban fiyatını 4 YTL olarak açıklayan Tarım Bakanı Eker, fiyatın kademeli olarak 2009 ocak ayında 5,35 YTL'ye çıkacağını belirterek, üreticilere fındıkları satmakta acele etmemelerini önerdi

Haber Merkezi
00:00 - 31/08/2008 Pazar
Güncelleme: 02:25 - 31/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
Fındık  eylülde 4 YTL aralıkta 5 YTL olacak
Fındık eylülde 4 YTL aralıkta 5 YTL olacak

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, fındığa uygulanacak müdahale alım fiyatlarını açıkladı. Bakan Mehdi Eker, Giresun kalite tombul fındığa Eylül ayı için kilogram başına 4 YTL, Ekim-Kasım döneminde kilogram başına 4,5 YTL, Aralık ayı ve sonrası için kilogram başına 5 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağı söyledi. Kademeli uygulanacak fındık alım fiyatı, 2009 Ocak ayında 5,35 YTL'yı çıkacak.

Mehdi Eker, Levant kalite kabuklu tombul fındığa Eylül ayı için kilogram başına 3,90 YTL, kabuklu sivri fındık ve diğer kabuklu fındıklar için de kilogram başına 3,70 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağını kaydetti. Bakan Eker, 2006 yılında fındık piyasasında yaşanan sıkıntılar üzerine TMO Genel Müdürlüğü'ne destek verildiğini hatırlatarak, Genel Müdürlüğün 2006-2007 sezonunda 162 bin ton, 2007-2008 sezonunda ise 95 bin ton fındık aldığını bunun karşılığında 1 milyar 50 milyon ödeme yapıldığını söyledi.

230 BİN DEPO KAPASİTEMİZ VAR

Bakan Eker, TMO'nun fındık alımı için yeterli kapasitelerinin de olduğunu ifade ederek, “Fındığın daha modern koşullarda ve daha uzun süreli muhafazası için Karadeniz Bölgesindeki 6 ilde toplam 150 bin ton kapasiteli, lisanslı depoculuk standartlarına uygun yaptırılan depolardan 135 bin tonluk kısmı bu dönem üreticilerimizin hizmetine sunulmuştur. Ayrıca piyasadan 94 bin ton kapasiteli depo kiralaması yapılmış olup toplam 230 bin ton depo kapasitesi oluşturulmuştur. Alımların depolanmasında sorun yaşamayacak, arz olunan ürünlerin tamamı satın alınacaktır” dedi. Mehdi Eker, üreticinin mağdur olmaması için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.


Satmakta acele edilmesin

Bakan Eker, üreticilerin ellerindeki ürünü satmaları için acele etmemelerini de tavsiye ederek, bu yüzden kademeli fiyat artışı yaptıklarını söyledi. TMO'nun satın alacağı fındık için gerekli finansmanın da ayrıldığını ifade eden Bakan Eker, fındık için tahmini 1.3 milyar YTL'lik finansman gerektiğini söyledi. TMO'nun fındık alımı için 28 ayrı noktada 54 alım ekibinin alım yapacağını söyleyen Eker, Genel Müdürlüğün 1 Eylül'de randevu vermeye başlayacağını ve 2 Eylül tarihinde fındık alıma başlayacağını ifade etti. Bakan Eker, ürün fiyatlarının ise teslim tarihinden 25 gün içinde ödeneceğini sözlerine ekledi. Fındığın ortalama fiyatının 2 YTL seiyesinde olduğuna dikkat çeken Mehdi Eker, açıklanan müdahale alım fiyatından çiftçilerin kar elde edeceğini söyledi.


Üretici 5,70 YTL istiyordu

Tirebolu Dernekler Federasyonu (TİRDEF) Genel Başkan Vekili İbrahim Balcıoğlu, fındık taban fiyatının bu yıl en az 5,70 YTL olması gerektiğini söyledi. Balcıoğlu, önceki sene fındık taban fiyatının 5,15 YTL olduğunu hatırlatarak geçen yıl uygulanan kademeli fiyattan üreticinin bir fayda sağlamadığını vurguladı. Fındıkta artık tüccarın eline kalmak istemediklerini belirten İbrahim Balcıoğlu, Gübre fiyatlarının yüzde 180, akaryakıt fiyatının ise yüzde 40'a yakın arttığını belirterek, “Maliyetlerin üzerine üreticinin emeğini koyduğunuzda 6 YTL'ye yakın bir fiyat çıkıyor. Biz o kadar insafsız değiliz. Fiyat konusunda insaf bekliyoruz” diye konuştu.


16 yıl önce