|

Fıstık zammı baklavanın tadını kaçırdı

Kuraklık ve don etkisiyle yükselen fıstık fiyaları baklavanın fiyatını yükseltti. Geçen yıl kilosu 42 lira olan fıstıklı baklava bu yıl 50-60 liradan satılıyor. Cevizli baklavanın fiyatı ise 38 liradan 44 liraya yükseldi. Üreticilere göre, hammadde fiyatlarındaki artışların etiketlere tam olarak yansıtılması Kurban Bayramı'na bırakıldı.

Dha
00:00 - 25/07/2014 Cuma
Güncelleme: 17:33 - 25/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
Fıstık zammı baklavanın tadını kaçırdı
Fıstık zammı baklavanın tadını kaçırdı

Tatlıların vaz geçilmezi boz iç Antep fıstığının fiyatı 74 ile 78 lira arasında değişiyor. Boz iç Antep fıstığın kilo fiyatı 2014 yılı ilk çeyreğinde ise tarihi rekor kırarak 90 liraya kadar çıkmıştı.

Bu yıl yaşanan kuraklık ve don olaylarından olumsuz etkilenen fındık, ceviz ve fıstık gibi ürünlerde fiyat artışları yaşandı. Geçen yıl toptan satışlarda kilo fiyatı 2.28 lira olan şeker bu yıl 2.50 liraya yükseldi. Şekerleme ürünlerinde kullanılan ürünler, nitelik ve kalitelerine göre iç fındığın fiyatı 14-26 lira, iç bademin fiyatı 30-35 lira, ceviz içinin fiyatı da 12-36 lira arasında değişiyor.

FISTIK EZMESİ EL YAKIYOR

Bayrama günler kala tüketiciler ikramlık şeker, çikolata ve tatlı alışverişine başladı. Raf satış fiyatlarına bakıldığında cevizli baklavanın kilo fiyatı 44, fıstıklı baklavanın kilo fiyatı ise 50-60 lirayken fıstıklı dürümün fiyatı ise 68 lira düzeyinde bulunuyor.

Lokum fiyatları da içeriklerine göre kilosu 20-68 lira aralığında değişiyor. Badem şekerinin kilosu 35-60 lira aralığında değişirken, fıstıklı draje ve çikolataların kilo fiyatı ise 42-90 lira arasında bulunuyor. Madlen çikolataların ise fiyatları 9 liradan başlıyor ve lüks grubunda 316 liraya kadar yükseliyor.

Fıstık ve badem ezmesi fiyatları ise el yakıyor. Badem ezmesinin kilo fiyatı 57-110 lira arasında değişirken, fıstık ezmesi ise kilosu 120-130 lira arasında alıcı bekliyor.

"FISTIĞIN FİYATI GEÇEN YILA ORANLA İKİ KATINA ÇIKTI"

DHA'nın sorularını yanıtlayan Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, hammadde fiyatlarındaki artışları bu dönemde şekerleme fiyatlarına tam olarak yansıtmadıklarına dikkat çekti ve ekledi:

"Raflarda fiyatlar genel olarak geçen seneyle aynı. Bütün bu olumsuzluklara rağmen sektörümüz bunları fiyatlarını yansıtmadı. Bu nedenle özellikle hediye segmetinde geçen yıla oranla yüzde 25 fazla ürün satış satışı hedefliyoruz. Yani 7 milyar liralık hacimiz içerisinde 500 milyon lirayı aşmasını bekliyoruz."

Fındık, fıstık ve şeker zamlarının etiketlere önümüzdeki Kurban Bayramı'nda yansıyacağını belirten Kadiroğlu, fıstıktaki yüksek oranlı artışa dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Baklavacıların bu konuda tepkileri var. Fıstığın fiyatı geçen yıla oranla iki katına çıktı. Fıstık fiyatlarında ki yükseliş baklavacıları zor durumda bıraktı. Fıstık fiyatlarında düşüşü beklentisi var. Şu an da fiyatlar biraz gevşedi ama istenilen seviyeye gelemedi. Fıstıkta ki artış oranında baklava fiyatlarına yansıma olmadı ama fiyatlarda yükselme oldu."

Kadiroğlu, dökme çikolata fiyatlarının 10-20 lira, şekerlemelerin 7-15 lira ve baklavanın kilosunun ise 50-60 lira aralığında olduğunu belirtti.

10 yıl önce